
Noua telecabină a Cetății medievale a Devei, inaugurată de două ori, dar folosită rar
Timp de mai bine de un an de la punerea sa în funcțiune, noua telecabină a Cetății medievale a Devei a rămas, cel mai adesea, nefolosită. Investiția a costat patru milioane de euro și a stârnit numeroase controverse, atât prin costurile sale, cât și prin starea ei.
Patru milioane de euro au fost investite din fonduri de la bugetul local al municipiului Deva pentru modernizarea telecabinei folosite la transportul turiștilor de la poalele Cetății Devei până în incinta ansamblului medieval.
Noul ascensor, cu o capacitate de peste 30 de locuri, a fost inaugurat de două ori în ultimii doi ani. Prima dată, în decembrie 2023, când Primăria Deva a anunțat finalizarea lucrărilor începute în 2021. Totuși, la acel moment, telecabina nu a putut fi folosită de turiști, deoarece lucrările de reabilitare a cetății medievale, desfășurate printr-o altă investiție finanțată de Uniunea Europeană, nu erau încă finalizate.
Inaugurată de două ori, dar folosită rar
La sfârșitul lunii martie 2024, telecabina a fost deschisă pentru prima dată publicului. Însă, la doar o zi după inaugurarea din primăvara acelui an, instalația s-a defectat.
Au urmat săptămâni în care, din diverse motive tehnice, ascensorul a rămas oprit, alternate cu perioade scurte în care turiștii au putut să-l folosească pentru a-și ușura urcarea spre cetatea medievală.
Stația de jos a telecabinei se află la poalele Cetății Devei, în parcarea zonei de agrement. De aici, călătoria spre Poarta I a cetății durează circa 20 de minute, traseul fiind abrupt, obositor pentru persoanele în vârstă și incomod pentru turiștii grăbiți.
Turiștii pot ajunge cu autoturismul până în apropierea Porții I, însă pentru cei care circulă cu autocarul, urcușul este dificil, din cauza străzilor înguste și a pantei accentuate.
Chiar și cei care ajung cu mașina la Poarta I, unde există o mică parcare, nu scapă de efortul urcării: trebuie să parcurgă peste 150 de trepte până în Incinta I a cetății, considerată cea mai spectaculoasă zonă a monumentului istoric, ori să folosească drumul pietruit care urcă în jurul dealului.
Așteaptă autorizarea ISCIR
În cea mai mare parte a anului 2025, telecabina nu a funcționat, iar în prezent este oprită, în așteptarea autorizării și certificării funcționării de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro