Muzeul Guggenheim din New York (foto: Pixabay)

Muzeul Guggenheim din New York, dat în judecată pentru restituirea unui tablou de Picasso

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 31 ianuarie 2023

Descendenții unui cuplu de evrei germani au intentat un proces civil la Curtea Supremă a statului New York împotriva Muzeului de artă modernă Solomon R. Guggenheim din New York, cerând restituirea tabloului „Woman Ironing (La repasseuse)”, un ulei pe pânză pe care Pablo Picasso l-a pictat în 1904.

Moștenitorii soților Karl și Rosi Adler, care în prezent trăiesc în Statele Unite și în Argentina, susțin că sunt proprietarii de drept ai operei și afirmă în plângerea lor că familia Adler a vândut tabloul sub presiune în octombrie 1938, informează Agerpres.

În 1938, soții Karl și Rosi Adler din Germania au fugit de regimul nazist și au vândut un Picasso pentru a-și finanța călătoria. 85 de ani mai târziu, moștenitorii acestui cuplu de evrei germani vor să recupereze tabloul, deținut de un Muzeul Guggenheim din New York și evaluat la o sumă cuprinsă între 100 și 200 de milioane de dolari.

Povestea extraordinară a tabloului „Woman Ironing (La repasseuse)”

Karl Adler a cumpărat tabloul „Woman Ironing (La repasseuse)” (foto stânga jos) în 1916 de la un galerist evreu din Munchen, Heinrich Thannhauser.

Sosirea lui Hitler și a naziștilor la putere în Germania a marcat începutul teribilelor persecuții ale evreilor din Germania și a înghețării sau confiscării proprietăților și bunurilor acestora. În iunie 1938, soții Adler au decis să fugă din țară, stabilindu-se în Olanda, Franța și Elveția, înainte de a solicita o viză pentru Argentina.

Pentru a face rost de bani, familia Adler, care părăsise deja Germania de câteva săptămâni, a vândut tabloul în octombrie 1938 fiului lui Thannhauser, Justin, care tocmai se refugiase la Paris. Pictura a fost vândută pentru suma de 1.552 de dolari la acea vreme (circa 32.000 de dolari astăzi).

Acesta este argumentul central al plângerii, care susține că lucrarea - evaluată astăzi pe piața de artă la o sumă cuprinsă între 100 și 200 de milioane de dolari - a fost vândută sub constrângere.

În 1976, la moartea lui Justin Thannhauser, colecția sa a fost donată Muzeului Guggenheim, un muzeu cu arhitectură avangardistă care tronează din 1939 în luxosul cartier Upper East Side, lângă Central Park.

Într-un comunicat, Muzeul Guggenheim contestă o procedură „lipsită de fundament”, care sugerează un proces civil. Muzeul susține plângerea moștenitorilor „evită în mod surprinzător să recunoască” că muzeul l-a contactat pe un fiu al soților Adler înainte de a intra în posesia picturii în '70, iar acesta „nu și-a exprimat nici cea mai mică rezervă în legătură cu lucrarea și cu vânzarea ei către Justin Thannhauser” în 1938.