image

În atelierul lui Pablo Picasso de pe Coasta de Azur / VIDEO

Pablo Picasso a lucrat ├«n mai multe studiouri. Unul dintre ele a fost ÔÇ×Le FournasÔÇŁ din Vallauris, pe Coasta de Azur a Fran╚Ťei. Apartamentul ├«nalt, ├«mbr─âcat ├«n lumin─â, era ├«mpodobit cu mulaje rafinate ╚Öi ├«n╚Ťesat cu operele sale.

├Äntr-o fotografie alb-negru, din 1953, Pablo Picasso a fost surprins ├«ntr-un moment de lini╚Öte ├«n studioul s─âu din Vallauris: artistul era cu fa╚Ťa departe de camer─â, cu bra╚Ťele ├«ncruci╚Öate, iar cu o m├ón─â ╚Ťinea str├óns un b─â╚Ť de c─ârbune. ├Än imagine au fost imortalizate ╚Öi picturi ├«n stil cubist, rafturi pline de unelte ╚Öi c├óteva piese ceramice. O p├ónz─â nevopsit─â, doar cu linii slab schi╚Ťate, era ├«n ton cu c─âma╚Öa alb─â a lui Picasso.

├Än acela╚Öi an, Yves Manciet l-a fotografiat pe Picasso la lucru, ├«n atelierul de ceramic─â Madoura din Vallauris. Picasso se uita la un perete c─âptu╚Öit cu propriile crea╚Ťii: ulcioare din ceramic─â asem─ân─âtoare animalelor, desene abstracte cu buchete care parc─â ╚Ť├ó╚Önesc din imagine ╚Öi farfuriile sale ├«mpodobite cu pe╚Öti sau cu bufni╚Ťe.

Picasso s-a înconjurat cu grămezi de hârtie

Un articol publicat de BBC a prezentat obiceiurile haotice din spatele operei de geniu a lui Picasso. ├Än vila sa ÔÇ×La CalifornieÔÇŁ din Cannes, Picasso a tr─âit ├«n dezordine, ├«nconjur├óndu-se de obiecte pe care mult─â lume le-ar considera banale, inutile. A adunat totul, de la ziare vechi, buc─â╚Ťi de h├órtie de ├«mpachetat ╚Öi plicuri folosite, p├ón─â la pachete de tutun, bilete de autobuz ╚Öi ╚Öerve╚Ťele de h├órtie. C├ónd gr─âmezile de h├órtii cre╚Öteau c├ót un munte, le suspenda, ca un candelabru, de tavan.

P├ón─â ├«n 1973, c├ónd s-a stins din via╚Ť─â la v├órsta de 91 de ani, a str├óns mii de buc─â╚Ťi asortate, dintre care unele au fost expuse la Academia Regal─â din Londra, ├«n cadrul unei expozi╚Ťii dedicate pasiunii sale pentru h├órtie. Acolo unde al╚Ťii vedeau dezordine ╚Öi mizerie, Picasso vedea art─â ╚Öi creativitate. ├Än 1914, din ambalajele de tutun ╚Öi din ziare a creat colajul ÔÇ×Glass, Bottle of Wine, Packet of Tobacco, NewspaperÔÇŁ.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Atelierele arti┼čtilor: o c─âl─âtorie ├«n timpÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 242 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe paydemic.com.

historia ro Historia nr  242, Martie 2022 jpeg
Cump─âr─â acum!

Foto sus: Pablo Picasso, decor├ónd piese din ceramic─â ├«n atelierul din Vallauris (┬ę Getty Images)

Mai multe pentru tine...