image

În atelierul lui Pablo Picasso de pe Coasta de Azur / VIDEO

Pablo Picasso a lucrat în mai multe studiouri. Unul dintre ele a fost „Le Fournas” din Vallauris, pe Coasta de Azur a Franței. Apartamentul înalt, îmbrăcat în lumină, era împodobit cu mulaje rafinate și înțesat cu operele sale.

Într-o fotografie alb-negru, din 1953, Pablo Picasso a fost surprins într-un moment de liniște în studioul său din Vallauris: artistul era cu fața departe de cameră, cu brațele încrucișate, iar cu o mână ținea strâns un băț de cărbune. În imagine au fost imortalizate și picturi în stil cubist, rafturi pline de unelte și câteva piese ceramice. O pânză nevopsită, doar cu linii slab schițate, era în ton cu cămașa albă a lui Picasso.

În același an, Yves Manciet l-a fotografiat pe Picasso la lucru, în atelierul de ceramică Madoura din Vallauris. Picasso se uita la un perete căptușit cu propriile creații: ulcioare din ceramică asemănătoare animalelor, desene abstracte cu buchete care parcă țâșnesc din imagine și farfuriile sale împodobite cu pești sau cu bufnițe.

Picasso s-a înconjurat cu grămezi de hârtie

Un articol publicat de BBC a prezentat obiceiurile haotice din spatele operei de geniu a lui Picasso. În vila sa „La Californie” din Cannes, Picasso a trăit în dezordine, înconjurându-se de obiecte pe care multă lume le-ar considera banale, inutile. A adunat totul, de la ziare vechi, bucăți de hârtie de împachetat și plicuri folosite, până la pachete de tutun, bilete de autobuz și șervețele de hârtie. Când grămezile de hârtii creșteau cât un munte, le suspenda, ca un candelabru, de tavan.

Până în 1973, când s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani, a strâns mii de bucăți asortate, dintre care unele au fost expuse la Academia Regală din Londra, în cadrul unei expoziții dedicate pasiunii sale pentru hârtie. Acolo unde alții vedeau dezordine și mizerie, Picasso vedea artă și creativitate. În 1914, din ambalajele de tutun și din ziare a creat colajul „Glass, Bottle of Wine, Packet of Tobacco, Newspaper”.

Acest text este un fragment din articolul „Atelierele artiştilor: o călătorie în timp”, publicat în numărul 242 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

Foto sus: Pablo Picasso, decorând piese din ceramică în atelierul din Vallauris (© Getty Images)

Mai multe pentru tine...