image

Muzeul Geologic, accesibilizat pentru copii cu autism: Tururi ghidate, spaţii de relaxare, hărţi şi rucsacuri senzoriale

Muzeul Geologic din Bucureşti devine primul muzeu din România care implementează măsuri specifice pentru a facilita accesul copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA), relatează Agerpres.

Astfel, după data de 30 septembrie, muzeul va fi dotat cu hărţi şi rucsacuri senzoriale, se vor organiza tururi ghidate adaptate şi vor fi amenajate spaţii de relaxare senzorială, a informat Asociaţia Help Autism.

Prima etapă a proiectului a constat într-un audit detaliat al spaţiului, pentru a identifica şi elimina barierele senzoriale care îi pot împiedica pe copiii cu TSA să se bucure de o vizită la muzeu. Au fost analizate inclusiv nivelul de iluminare sau acustica spaţiului.

"Pe baza datelor obţinute, echipa de experţi în accesibilizare va crea, în cea de-a doua etapă a proiectului, o hartă senzorială detaliată care indică zonele liniştite şi cele cu nivel redus de stimulare şi va semnaliza zonele de retragere, pentru copiii care au nevoie de acest lucru în timpul tururilor ghidate", menţionează sursa citată.

Proiectul iniţiat de Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, este menit să ofere copiilor cu autism "oportunitatea de a explora lumea fascinantă a muzeelor într-un mediu sigur". Copiii cu autism se confruntă cu dificultăţi în a participa la activităţi culturale "din cauza sensibilităţii la stimuli senzoriali şi a nevoilor specifice de comunicare", arată asociaţia. Scopul proiectului este de a reduce izolarea socială a copiilor cu autism, de a creşte încrederea în sine a acestora, de a promova incluziunea şi bunele practici.

"Transformăm Muzeul Geologic Naţional într-un spaţiu prietenos şi incluziv, unde fiecare copil se simte binevenit. Cu ajutorul hărţilor senzoriale, al rucsacurilor personalizate şi al adaptării tururilor ghidate, copiii cu nevoi speciale pot explora lumea fascinantă a muzeului într-un mediu prietenos pentru ei şi nevoile lor. Astfel, încurajăm dezvoltarea socială, emoţională şi cognitivă a acestor copii şi creăm un model de bune practici pentru alte instituţii culturale", a declarat Tiberiu Bratu, specialist accesibilizare în tulburarea de spectru autist.

Rucsacul senzorial va conţine o varietate de obiecte tactile, auditive şi vizuale care să îi ajută pe copii să se adapteze mai uşor la mediul muzeal şi să gestioneze stimulii din exterior. În plus, o serie de indicatoare vor semnaliza zonele cu potenţial de suprastimulare senzorială. Proiectul are în vedere şi amenajarea unui spaţiu dedicat relaxării, unde copiii pot lua o pauză şi se pot echilibra senzorial. De asemenea, angajaţii muzeului vor fi consiliaţi pentru a interacţiona cu copiii într-un mod eficient şi empatic.

Mai multe pentru tine...