Catedrala Sf Mihail din Alba Iulia  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (3) jpg

Mormântul lui Ioan de Hunedoara, împodobit cu jerbe în culorile drapelului Ungariei

Maghiarii au adus numeroase coroane la mormântul lui Ioan de Hunedoara, aflat în catedrala medievală din Alba Iulia, iar culorile drapelului național al Ungariei împodobesc locul din jurul sarcofagului său. În acest timp, puțini români și-au arătat prețuirea pentru eroul medieval.

Turiștii care vizitează Catedrala Sf. Mihail din Alba Iulia găsesc aici mormintele și pietrele funerare ale mai multor personalități importante din istoria românilor, principi ai Transilvaniei medievale și mebri ai faimoasei familii a Corvinilor.

Catedrala adăpostește monumente funerare din epoca goticului, renaşterii şi barocului. Printre cei înmormântați în catedrală amintim pe Iancu de Hunedoara (†1456), Ioan Miles (†1442) - frate său, Ladislau (†1456) - fiul cel mare, regina Isabella (†1559) și Principele Ioan Sigismund(†1571), principii Andrei Bathory (capul †1599), Ștefan Bocskai (†1609), Gabriel Bethlen (†1629), Gheorghe Rákóczi I (†1648), cardinalul Gheorghe Martinuzzi (†1551), primul arhitect al cetății bastionare Alba Carolina Giovanni Morando Visconti (†1717)”, informează Primăria Alba Iulia.

Mormântul lui Ioan de Hunedoara, împodobit de maghiari

Cel mai vizitat mormânt din catedrala veche de peste un mileniu este al lui Ioan de Hunedoara.

Pe piatra sa funerară, vandalizată de-a lungul timpului, după ce și mormântul său a fost jefuit în trecut, stă scris „S-a stins lumina lumii”. Sarcofagul de marmură al fostului mare general de oști este înconjurat de coroane și jerbe funerare, însă cele mai multe dintre ele au însemnele drapelului Ungariei. Doar câteva jerbe au fost împodobite cu tricolorul României.

Deși cei mai mulți istorici români consideră că Ioan de Hunedoara este român, imaginea peretului din spatele pietrei funerare și a sarcofagului împodobite cu steaguri ale Ungariei stârnește uimirea unora dintre oaspeții catedralei. Până în 2018, aproape în fiecare an, jurnaliștii remarcau că nici măcar în zilele în care Ioan de Hunedoara era comemorat, românii nu aduceau buchete de flori sau coroane la mormântul lui, în schimb mormântul său era împodobit cu coroanele depuse de membrii ai comunității maghiare.

Situația s-a mai schimbat de câțiva ani, când anual, în jurul datei de 11 august, oficialitățile și unii localnici din Hunedoara vin la Alba Iulia pentru a-l omagia pe Ioan de Hunedoara, la mormântul său din catedrala medievală.

„Ediţia din acest an a proiectului Pe urmele lui Ioan de Hunedoara a avut ca punct final, ca de obicei, Catedrala "Sfântul Mihail" din Alba Iulia. După excursia tematică din perioada 8 – 10 august, la Belgrad, grupul de liceeni din Hunedoara a mai făcut o deplasare pentru a depune jerbe şi la mormântul lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, după ce a făcut acelaşi lucru, zilele trecute, la monumentul dedicat marelui conducător aflat în cetatea medievală a Belgradului, respectiv la statuia acestuia de la Zemun. Seria manifestărilor organizate în memoria lui Ioan (Iancu) de Hunedoara se încheie cu o ceremonie de comemorare la statuia sa din Hunedoara”, informa Muzeul Castelului Corvinilor, după cea mai recentă acțiune de comemorare a lui Ioan de Hunedoara, organizată în 2024.

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...