
Monumente din situl arheologic Pompeii, avariate de un cutremur
Un cutremur minor, produs în sudul Italiei, a provocat prăbușirea parțială a unui zid și a unei porțiuni dintr-o arcadă în situl arheologic Pompeii, au anunțat autoritățile italiene.
Seismul, cu o magnitudine de 3,2 produs joi dimineață, este cel mai recent dintr-o serie de cutremure care au loc în jurul apropiatului supervulcan Campi Flegrei, din vecinătatea orașului Napoli, informează Agerpres .
Zona din Pompeii unde s-au produs pagubele a fost avariată într-un seism major care a lovit sudul Italiei în anul 1980. Ulterior, zona a fost consolidată și restaurată.
Nu existau fresce sau relicve mobile în structura avariată și nicio persoană nu a fost rănită.
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
Arhitectul italian Domenico Fontana a descoperit accidental ruinele orașului, în secolul al XVI-lea, însă lucrările de escavare au început abia în anul 1748, iar în 1763 a fost găsită inscripția Rei publicae Pompeianorum (comunitatea locuitorilor din Pompeii), care atesta că în acel loc se afla situl arheologic. Acesta este considerat drept începutul arheologiei moderne.
Sub patronajul lui Don Carlos, regele orașului Napoli, inginerul militar Karl Weber a efectuat studii sistematice între 1750 și 1764. Săpături timpurii au fost adesea întâmplătoare și iresponsabile, efectuate de căutătorii de comori sau de alți muncitori nepregătiți.
Când arheologul italian Giuseppe Fiorelli a devenit director al șantierelor în 1860, zonele situate între siturile excavate au fost curățate și documentate cu atenție. Săpăturile au fost reluate abia după cel de-al Doilea Război Mondial, iar până în 1990 fuseseră excavate doar două treimi din oraș.
Pompeii renaște an de an de sub cenușa Vezuviului
Descoperirea arheologică a orașului Pompei, care se face treptat de sute de ani și este în continuă desfășurare, este cu atât mai importantă cu cât oferă informații despre multe aspecte ale vieții sociale, economice, religioase și politice ale lumii antice. Brutăriile, dotate cu mori, mașini de frământat și cuptoare, unele conținând încă pâine (pietrificată), arată cum a fost produs acest aliment de bază.
Săpăturile au mai scos la iveală, pe lângă locuințe și clădiri publice, restaurante și hanuri unde se serveau mâncare și băutură oaspeților care-și petreceau timpul în grădinile umbroase.
Foto sus: © Facebook / Pompeii - Parco Archeologico
Mai multe pentru tine...