Shinzo Abe (© Wikimedia Commons)

Moartea Shinzo Abe, rezultatul unor deficienţe grave de securitate / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2022

Gărzile de corp l-ar fi putut salva pe fostul premier Shinzo Abe dacă l-ar fi protejat potrivit regulilor de securitate sau l-ar fi îndepărtat de zona unde a avut loc atacul în cele 2,5 secunde dintre prima împuşcătură şi cea de-a doua, afirmă mai mulţi specialişti în securitate, care au analizat filmările, relatează Reuters.

Potrivit specialiştilor japonezi şi internaţionali, menţionaţi de Reuters, eşecul de a-l proteja pe fostul premier japonez de cea de-a doua serie de împuşcături este rezultatul unor deficienţe în securitatea lui Abe.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, vineri, 8 iulie, la 67 de ani după ce a fost împuşcat în spate de un bărbat în timp ce ţinea un discurs electoral. Atacatorul, un bărbat, în vârstă de 41 de ani, a folosit un pistol artizanal confecţionat din ţevi de oţel şi un dispozitiv electric de tras.

Autorităţile japoneze, inclusiv premierul Fumio Kishida, au admis că au existat deficienţe de securitate, iar poliţia a demarat o anchetă.

De asemenea, Reuters a vorbit cu şase martori şi a analizat mai multe clipuri video disponibile online, filmate din diverse unghiuri, pentru a vedea cum au fost aplicate măsurile de securitate înainte de împuşcarea lui Abe.   

În timp ce Shinzo Abe susţinea un discurs la Nara, bărbatul identificat de poliţie drept Tetsuya Yamagami a putut ajunge la câţiva metri de Abe, având asupra sa o armă, conform unor imagini video.   

„Ar fi trebuit să-l vadă pe atacator mergând intenţionat în spatele lui Shinzo Abe şi să intervină”, a afirmat Kenneth Bombace, liderul Global Threat Solutions, care i-a asigurat securitatea lui Joe Biden când era candidat la preşedinţie.   

Yamagami a ajuns la circa 7 metri de fostul premier japonez înainte să tragă primul foc şi să rateze, au afirmat surse din anchetă. Apoi, a urmat al doilea foc, care a lovit, la circa 5 metri. Gărzile de corp nu păreau să fi alcătuit un cerc de securitate în jurul lui Abe, a afirmat John Soltys, fost ofiţer Navy SEAL şi CIA actual vicepreşedinte la firma de securitate Prosegur: „Nu supravegheau deloc mulţimea”, a mai adăugat Soltys.   

Înregistrările video au surprins momentul când, după prima împuşcătură, Abe s-a întors şi a privit peste umărul stâng. În acel moment, două gărzi de corp încercau să se interpună între el şi atacator, în vreme ce alţi doi se îndreptau spre cel din urmă.   

În ciuda faptului că echipa de securitate a lui Abe l-a prins pe atacator după câteva clipe şi l-a reţinut, a fost „o reacţie greşită” ca parte a protocolului de securitate să meargă spre atacator în loc să se îndrepte spre fostul premier japonez pentru a-l proteja, a afirmat Mitsuru Fukuda, profesor la Universitatea Nihon, specializat în managementul crizelor şi terorism.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro.

Foto sus: Shinzo Abe (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...