image

Istoria unui fiasco. Shinzo Abe, singurul premier japonez care a vizitat România

Autor: Redacția

Shinzo Abe, fostul premier japonez decedat vineri, după ce a fost împușcat în cursul unui eveniment electoral în orașul Nara, a fost singurul lider al unui guvern nipon care a vizitat România. Vizita ce se anunța istorică s-a transformat într-un fiasco.

Shinzo Abe a sosit în România marți, 16 ianuarie 2018, într-o vizită de lucru în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia, se preciza într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Pe 13 ianuarie, Biroul de presa al Guvernului informa că prim-ministrul Mihai Tudose se va întâlni la Palatul Victoria cu premierul japonez. Însă Mihai Tudose și-a dat demisia din funcția de prim-ministru cu o zi înainte de vizita oficială a premierului japonez Shinzo Abe în cadrul unui turneu în Europa Centrală.

image

Shinzo Abe a efectuat o serie de vizite în șase țări din Europa Centrală, în contextul în care Japonia încerca contrabalanseze expansiunea economică a Chinei în această zonă și să obțină sprijin pentru politica sa ferma față de Coreea de Nord, scria AFP.

Premierul japonez a avut întâlniri cu liderii celor șase țări vizitate, însoțit de reprezentanții a peste 30 de companii japoneze, printre care Mitsubishi, Fujitsu și NTT Data, filială a concernului NTT, specializat în servicii de telecomunicații.

Premierul demisionar Mihai Tudose a refuzat să-l primească pe Shinzo Abe

Guvernul de la București a anulat ceremonia oficială de primire a lui Shinzo Abe, primul premier al Japoniei care a vizitat România. Premierul demisionar Mihai Tudose a refuzat să asigure interimatul, așa că Abe, în loc să fie primit la Guvern, a fost plimbat prin Muzeul Satului, scria Adevărul.

„Îmi pare bine că am vizitat Grădina Japoneză din București și mulțumesc pentru primirea foarte călduroasă care mi s-a făcut în această țară, în România“, a spus, protocolar, Shinzo Abe.

image

În acest timp, delegația oficială japoneză a fost primită pe ușa din dos la Palatul Victoria de reprezentanți ai mediului de afaceri românesc.

„Demisia domnului premier Tudose a făcut imposibilă întâlnirea din punct de vedere protocolar la nivelul Guvernului. Era nevoie de șefi de Guvern, adică de persoane la același nivel. Am avut o discuție cu delegația japoneză și au înțeles foarte bine. S-au întâmplat asemenea lucruri și în alte țări“, declara ministrul de Externe Teodor Meleșcanu.

Shinzo Abe, primit la Palatul Cotroceni

După ce Mihai Tudose a refuzat să-l primească pe Shinzo Abe, premierul japonez a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, unde au avut loc convorbiri în format restrâns, declarații de presă și un dineu oficial.

image

Agenda convorbirilor a inclus stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securității și al relațiilor inter-umane. De asemenea, au fost abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, a informat Administrația Prezidențială.

Doctrina Abe

Cel mai tânăr și totodată cel mai longeviv premier din istoria țării sale, Shinzo Abe a fost președinte al Partidului Liberal Democratic, care a condus Japonia din anul 1955, cu excepția a patru ani.

Politica externă și de securitate a Japoniei a suferit modificări semnificative în timpul regimului Abe, căpătând accente revizioniste și având potențial de schimbare majora a traiectoriei internaționale a țării, în special a raporturilor cu vecinii asiatici, ducând la renunțarea la doctrina Yoshida, pacifistă, dominantă după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Aplicarea acestor politici a dus la răcirea puternică a relațiilor dintre Japonia și China și dintre Japonia și Coreea de Sud, potrivit lui Geo Scripcariu, absolvent al Scolii Iezuite din Shibuya, Tokyo, citat de Hotnews.

Politicile economice promovate de Shinzo Abe, de când a fost ales în al doilea mandat de prim-ministru, în decembrie 2012, s-au bazat pe trei axe: facilitați monetare, stimuli fiscali și reforme structurale. Scopul a fost reanimarea economiei nipone, căzute într-o perioada de stagnare de aproape două decenii.

Președinții României au vizitat Japonia

În 1997, 2002 și 2019, președinții României, Emil Constantinescu, Ion Iliescu, respectiv Klaus Iohannis, au efectuat vizite în Japonia. Cu ocazia vizitei din 2002, în contextul aniversării a 100 de ani de la primele contacte diplomatice dintre cele două țări, a fost semnată Declarația comună de prietenie, cooperare și parteneriat dintre România și Japonia.

image

În 1995 și 2002, au vizitat România Altețele Lor Prințul și Prințesa Hitachi, respectiv Alteța Sa Prințesa Sayako.

Momentului aniversar al împlinirii a 50 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice a circumscris o nouă vizită oficială de lucru a președintelui României, Traian Băsescu, la Tokyo, din martie 2010, precedată de vizita oficială în România a cuplului princiar Akishino, din mai 2009.

Foto: Shinzo Abe a fost primit, în 2018, la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis (© Administrația Prezidenţială)

Mai multe pentru tine...