Lumea intră în era Trump. Un viitor incert
La puține zile după apariția primei ediții „Historia” din 2017, Donald Trump va intra în exercițiul mandatului său la Casa Albă. Este 20 ianuarie un moment care va marca istoria? Fără îndoială.
Instalarea administrației Trump reprezintă mult mai mult decât o schimbare de ștafetă la Washington. Mai vocali sau mai reținuți, mai intervenționiști sau mai pacifiști, liderii americani, de la Franklin Delano Roosevelt încoace, au avut clar în minte rolul Statelor Unite în lume și direcția în care leadershipul american trebuia să se manifeste. Apărarea democrației occidentale a fost angajamentul american care a dus la victorie în Războiul Rece.
Sub umbrela de securitate americană, în anii postbelici a putut să ia ființă proiectul ambițios al Uniunii Europene. Rațiunea a fost simplă. Europa a generat în prima jumătate a secolului XX două războaie mondiale. Unitatea europeană devenea soluția pentru a împiedica izbucnirea unui al treilea. Planul Marshall pe care americanii l-au pus la dispoziție a avut aceleași rațiuni. O Europă devastată de război, cu populația la limita subzistenței, ar fi devenit vulnerabilă în fața ideologiei comuniste sau în eventualitatea recrudescenței mișcărilor fasciste. Era nevoie de reconstrucție economică și de prosperitate. Ceea ce s-a întâmplat pentru Europa Occidentală aflată în competiție cu lagărul socialist.
Rămasă singura super-putere după 1990, America a avut de a face cu provocări la care nu s-a așteptat. De la confruntarea cu comunismul, la războiul cu terorismul.
Pentru Donald Trump, fostele linii roșii ale Americii de după Război nu mai sunt relevante. Obiectivul său anunțat este apropierea de Rusia. În viziunea sa, America va colabora cu Rusia pentru soluționarea marilor probleme ale lumii.
Cum ar putea funcționa o astfel de colaborare nimeni nu știe. Va exista o înțelegere pentru reîmpărțirea sferelor de influență? Va fi abandonată Europa? Se va întoarce bătrânul continent la politicile naționale egoiste al căror rezultat tragic l-au trăit generațiile bunicilor noștri?
Va fi un viitor incert în care singurele repere vor fi cele ale istoriei. Citiți în această ediție un dosar excepțional despre tentativa lui Nicolae Titulescu de normaliza relațiile cu URSS și soarta primului ambasador sovietic la București.