
Județul Harghita, desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027
Județul Harghita a fost desemnat, oficial, Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Miercurea Ciuc, în luna februarie 2025. Astfel, Harghita devine recunoscută la nivel internațional pentru patrimoniul gastronomic local.
Harghita este prezentă și pe „Ruta gastronomiei tradiționale românești” din programul de turism cultural România Atractivă și propune, printre multe altele, Ciorba poeka de Ciumani (Csomafalvi poékaleves), un exemplu de măiestrie culinară secuiască, o rețetă care echilibrează ingenios gusturile tradiționale cu inovații contemporane. Harghita este renumită, însă, și pentru brânzeturile locale, pâinea tradițională și dulciurile secuiești, fiecare preparat fiind o poveste a istoriei și a tradițiilor zonei, informează un comunicat al programului de turism cultural România Atractivă.
Cele mai multe curii din programul România Atractivă sunt în Harghita și Covasna
Însă Harghita și, bineînțeles, județul Covasna, prezent la rândul său pe „Ruta gastronomiei tradiționale”, nu reprezintă doar două destinații turistice pentru iubitorii de mâncăruri delicioase, ci și o regiune unde fiecare pas spune o poveste fascinantă și oferă experiențe unice pentru pasionații de istorie și arhitectură. Spre exemplu, cele mai multe obiective (nouă din treisprezece) aflate pe Ruta curiilor din programul „România Atractivă” se află în județele Harghita și Covasna.
Reședințe nobiliare maghiare din Transilvania, curiile au o mare valoare istorică și arhitecturală. Sunt construcții fascinante și maiestuoase, clădiri cu grădini superbe, care te poartă într-o călătorie în timp. Sunt locuri cu o istorie uimitoare prin complexitatea ei.
Castelul Thúry-Bányai, o bijuterie mai puțin cunoscută

Una dintre cele mai mari clădiri din regiunea Trei Scaune, castelul Thúry-Bányai este învăluit într-o aură de eleganță specifică începutului de secol XIX. Conacul a fost ridicat de familia Thúry, care a plecat din Ungaria și s-a stabilit în Tamașfalău, la începutul secolului al XVII-lea. Ulterior, castelul a devenit proprietatea familiei Bányai, iar astăzi, curia Thúry-Bányai este casă de cultură și parte din viața comunității locale. Locul pare îmbibat de mistere, iar de la bătrânii locului aflăm frânturi de povești despre „Dealul rușinii”, „Dansul urșilor” sau „Fantoma domnișoarei Lotii” care ar bântui șirul de pivnițe ale castelului.
Conacul Adorjan Imre, comoara de după vechea poartă secuiască de lemn

Aflat în Armășeni, județul Harghita, Conacul Adorjan Imre îi invită pe vizitatori să îi treacă pragul printr-o impunătoare poartă secuiască din lemn, construită în anul 1828. Este cea mai veche poartă din localitate, însă valoarea ei este dată nu numai de vechime, ci și de structura, meșteșugul, decorațiunile și înscrisul în latină, care confirmă că aici se afla reședința unei familii cu origini nobiliare. Conform inscripției de pe ea, poarta era deschisă doar pentru persoanele cinstite.
Conacul Mikes-Szentkereszty, un adevărat refugiu cultural

În satul Zagon din depresiunea Târgu Secuiesc se află Conacul Mikes-Szentkereszty, un autentic refugiu cultural al zonei, fiind casa natală a lui Mikes Kelemen, considerat primul scriitor de proză beletristică în literatura maghiară.

În grădina casei părintești a lui Mikes Kelemen se află „Stejarii lui Mikes”, doi arbori vechi de peste 330 de ani, care ar fi fost plantați chiar la nașterea lui, de către tatăl său. Unul dintre stejari a fost transformat într-o sculptură, realizată de artistul Mónus Béla, care include referințe mitologice, precum și o capelă aflată în interiorul trunchiului, devenind, astfel, un loc al păcii.

Despre Mikes Kelemen știm că a avut un exil îndelungat în localitatea Tekirdağ din Turcia, alături de domnitorul Francisc Rakoczy al II-lea, de care era foarte atașat. În „Scrisorile din Turcia”, el și-a exprimat frecvent dorința de a reveni acasă, în Zagon. Se spune că ar fi reușit să-și îndeplinească visul, atunci când ar fi trecut cu o delegație turcă dincolo de Carpați și s-ar fi abătut călare, revenind pentru ultima dată în locul în care s-a născut.
Conacul Pünkösti, un monument de artă

În satul Ozun, din județul Covasna, se află Conacul Pünkösti, considerat un adevărat monument de artă și un loc al cărui trecut este legat de Pünkösti Gergely, maior în revoluția din 1848-1849 și cel care a desființat iobăgia în Transilvania.

În timpul lucrărilor de renovare a conacului, începute în 2019, au fost descoperite grinzi de lemn sculptate, care demonstrează că edificiul era deja construit în secolul al XVII-lea.
Ruta curiilor: 13 obiective turistice în șase județe
Ruta curiilor este una dintre cele 12 rute din programul de turism cultural România Atractivă și propune obiective din șase județe:
- Conacul Adorjan Imre, județul Harghita
- Conacul Biális, județul Harghita
- Conacul Gyárfás, județul Harghita
- Castelul Mikó, județul Covasna
- Castelul Thúry-Bányai, județul Covasna
- Conacul Mikes-Szentkereszty, județul Covasna
- Conacul Pünkösti, județul Covasna
- Conacul Serester Jozsef, județul Covasna
- Fosta cazarmă de husari, județul Covasna
- Castelul Bánffy, județul Sălaj
- Conacul Baranyi-Jakó, județul Bihor
- Conacul Kováts, județul Satu Mare
- Conacul Szentkereszty-Bethlen, județul Cluj
Turiștii dornici să descopere și alte obiective din programul România Atractivă, nu doar din Harghita și Covasna, ci și din întreaga țară și de pe toate cele 12 rute, pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android (o poți descărca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download).
Mai multe pentru tine...