Joe Biden anunţă că va creşte prezenţa militară a SUA în România și Polonia
Preşedintele SUA Joe Biden a declarat, într-o conferinţă de presă, că va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state, precizând că nu există o astfel de obligaţie faţă de Ucraina, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare.
„Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti, dar şi cu solicitările părţii ruse vizând menţinerea unei sfere de influenţă care implică retragerea trupelor americane şi a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.
În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele american a prezis că Rusia va invada Ucraina, precizând că reacţiile vor fi diferite în funcţie de dimensiunile acestei invazii sau dacă vor fi doar incursiuni în teritoriul ucrainean.
„Nu sunt atât de convins că ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a declarat Biden.
„Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii şi depinde de ceea ce va face. Una este dacă vorbim despre o incursiune minoră, dar dacă ei fac ceea ce sunt capabili să facă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina”, a afirmat Biden.
Disensiuni între ţările membre NATO
Preşedintele SUA a recunoscut că încă nu există un punct de vedere unitar la nivelul ţărilor membre NATO privind modul în care Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să răspundă la o eventuală „incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina.
Biden crede că Putin de fapt testează NATO şi spune că răspunsul la acţiunile Rusiei depinde atât de amploarea acestora dar şi de capacitatea Occidentului de a depăşi diferenţele.
Pe de altă parte, vorbind de aceste desincronizări din sânul NATO, Biden a lansat o distincţie periculoasă între o „invazie semnificativă” şi o „incursiune minoră”, stârnind frisoane la Kiev, unde se află şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.
Biden a recunoscut cu ce anume se confruntă pentru a putea crea consecinţe semnificative şi elemente de descurajare pentru Moscova, care rămâne strâns legată din punct de vedere economic de principalii parteneri europeni ai Statelor Unite.
În timp ce Biden ameninţă cu consecinţe economice dure asupra Rusiei în cazul în care Putin îşi trimite trupele peste graniţă, până la restricţionarea tranziţiilor financiare în dolari americani, naţiunile occidentale - spune el - nu s-au pus întru totul de acord cu ce ar trebui să facă în cazul în care ar avea loc o „incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina.
„Este foarte important să-i menţinem pe toţi cei din NATO de aceeaşi parte. Pentru asta îmi petrec mult timp şi există diferenţe”, a continuat el. „Există diferenţe în NATO cu privire la ceea ce sunt dispuse ţările să facă, în funcţie de ceea ce se întâmplă”, a spus Biden, citat de CNN.
„Una e dacă are loc o incursiune minoră şi ajungem să ne luptăm pentru ce să facem şi ce să nu facem”, a spus Biden reporterilor la o conferinţă de presă din East Room.
„Dar dacă [ruşii] fac de fapt ceea ce sunt capabili să facă cu forţele adunate la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina”, a spus el.
Mai târziu, rugat să clarifice ce vrea să spună prin „incursiune minoră”, Biden a spus că a tras o linie de demarcaţie pentru „forţele ruseşti care trec graniţa, ucigând luptători ucraineni”.
„Cred că asta schimbă totul”, a spus preşedintele. „Dar depinde de ceea ce face Putin şi în ce măsură vom obţine o unitate totală pe frontul NATO”.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Foto sus: Joe Biden (© Flikr / Gage Skidmore)