Istoria inelelor sigilare medievale descoperite la Târgoviște
În perioada anilor 1967, 1968 şi 2018 au avut loc săpături arheologice la Curtea Domnească din Târgoviște, în sectorul Bisericii Sfânta Vineri, în cadrul cărora au fost descoperite inele sigilare. Bijuteriile descoperite au fost conservate și expuse publicului la Muzeul de Istorie din Târgoviște.
Inelele sunt obiecte personale și decorative purtate, de obicei, ca simplă bijuterie. În cazul inelelor deținute de elitele din Țara Românească, acestea erau reprezentative pentru funcția deținută în cadrul reședinței domnești, lucru valabil peste tot în Europa evului mediu.
„Pecețile erau de mai multe tipuri și dimensiuni. Au diferite forme, rotunde, ovale, hexagonale, cu margine perlată sau liniară în interiorul căreia se înscrie legenda, gravată în negativ, redând numele boierului, de obicei cu caractere chirilice. Mai aveau modele modele heraldice precum arme, astre, cruci, semne grafice, animale, plante etc. Ca fostă reședință a Țării Românești, necropolele medievale și premoderne ale vechii cetăți de scaun-Târgoviște, parțial cercetate, indică numărul copleșitor al dregătorilor domnești rezidenți în oraș. Adunate, toate aceste inele concentrează în ele atât istoria orașului dar mai ales a țării”, spune Florin Petrică, unul dintre arheologii care au scos la lumină aceste nestemate vechi de sute de ani.
Această expoziție este și un omagiu adus arheologului Gh. I. Cantacuzino (1937- 2019), care a inițiat cercetarea arheologică a acestui monument istoric.
Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro