
Insula Lacul Morii, amenajată pentru agrement și activități culturale
Insula Lacului Morii din București va fi amenajată pentru agrement și activități culturale. Proiectul face din faza II a amenajării parcului Lacului Morii, a anunțat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Edilul menționează că lucrările vor costa 58,9 milioane de lei şi vor dura 15 luni. În această fază, va fi amenajată zona de-a lungul digului.
„Zona va fi transformată, lacul va căpăta un aspect natural (acum are un aspect industrial), insula va fi amenajată pentru plajă, activități culturale și va avea mulți arbori și pațial va fi adusă la nivelul apei, ca sa ne putem bucura de apă. Vor fi salvamari, pontonele vor fi amenajate pentru sporturi nautice fără motor și locul va prin multă viață.
Orice luciu de apă este o binecuvântare pentru un oraș și, peste cca. 15 luni, eu zic că va fi mai atractiv și mai fain decât zona Herăstrău.
Suntem gata să începem și faza II, zona de-a lungul digului, dar momentan nu dăm drumul la lucrări pentru că nu stăm foarte bine cu bugetul. Nu vreau sa începem șantiere care să depășească temenul asumat de execuție și să le ținem deschise. Când vom asigura banii, îi vom da drumul, estimez ca se va întâmpla pe parcursul acestui an.
Lucrările vor dura 15 luni, vor costa 58,9 milioane de lei, dar sunt mari șanse să le facem cu bani europeni nerambursabili. Ieri, în Consiliul Local, a fost aprobată depunerea unei cereri de finanțare de 49,3 milioane de lei, prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027”, scrie primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook.
Cum va arăta Insula Lacul Morii după reabilitare
Conform primarului Sectorului 6, insula va fi punctul de atracție al Parcului Lacul Morii. Va conține:
- Plajă pe spațiu verde, debarcader și 5 pontoane pentru sporturile nautice (caiace, paddle, windsurf);
- Alei care coboară la nivelul apei, poiană largă unde vor putea fi organizate evenimente;
-Trei insule vegetale plutitoare, cu zone minerale, care vor servi drept refugiu și cuibărire pentru păsări, dar vor contribui și la atenuarea valurilor și la purificarea apei;
- Două locuri de joacă pentru mai multe categorii de vârstă, cu materiale naturale;
- Două noi pavilioane multifuncționale, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi;
- Un punct sanitar, unul medical, două zone cu puncte de salvamar;
- Fântână arteziană;
- Bănci și băncuțe, rastele pentru biciclete sau trotinete;
- Panouri informative și telescoape pentru observarea păsărilor;
- Instalații cu vapori de apa pentru joacă, racorire si reîmprospătarea aerului;
- Se va moderniza debarcaderul, unde vor putea ancora mici ambarcațiuni. Foişorul va fi și el renovat;
- Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori. Se vor planta 312 arbori;
- Actuala grindă de beton perimetrală va fi desfăcută și înlocuită cu un ansamblu de alei și rampe, care va preveni eroziunea și va facilita plimbările aproape de luciul apei;
- Tot spațiul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități.
Lacul Morii din București, amenajat în ultimul deceniu de comunism
Prezentat drept una dintre cele mai mari realizări edilitare ale tineretului socialist, șantierul Lacul Morii s-a înscris în procesul de construcție edilitară și dezvoltare urbanistică a Bucureștiului din ultimul deceniu comunist.
Încă de la începutul lucrării de amenajare a râului Dâmbovița, tineretul revoluționar și-a asumat implicarea în cadrul acestui proiect, conformându-se astfel ideologiei și moralei comuniste. Studiul analizează raționamentul care a stat la baza deciziei lui Nicolae Ceaușescu de a implica tinerii în procesul de sistematizare a Dâmboviței și rolul pe care Partidul l-a atribuit tinerilor în acest proiect edilitar.
Precipitațiile care s-au înregistrat în vara anului 1975 au demonstrat necesitatea amenajării albiei Dâmboviței și a unui sistem care să permită regularizarea debitului de apă a râului astfel încât să se evite inundarea zonelor străbătute de acesta în București.
Cu toate că presa a anunțat începerea imediată a lucrărilor, acestea au început abia în 1985, deși mai existaseră tentative în 1979, 1980 și 1981.
Procesul de amenajare al Lacului Morii a reprezentat unul dintre cele mai ambițioase proiecte edilitare ale regimului de la București deoarece presupunea realizarea într-un timp scurt, fără prea mari investiții financiare, a unui lac de acumulare care urma să protejeze capitala de inundații.
Discursul oficial a eludat aportul tinerilor în procesul de amenajare al Lacului Morii și a atribuit realizarea acestuia Secretarului General al PCR, fără a menționa dramele din spatele exproprierilor și faptul că barajul a fost construit pe terenul unei foste biserici și a unui cimitir.
Foto sus: Facebook / Ciprian Ciucu
Mai multe pentru tine...