În numele ideologiei
Ideologiile totalitare ale secolului trecut au cucerit minte a milioane și milioane de oameni care au susţinut entuziast „cauza“, unii ajungând să se ofere voluntar pentru a pleca la luptă „să salveze“ omenirea.
De fapt, omenirea a devenit victimă tocmai a pretinșilor „salvatori“, indiferent că aceștia veneau din tabăra fascistă sau comunistă. Iar salvatorii, nu puţini,au ajuns și ei carne de tun pe altarul propriilor ideologii.
Forţa propagandei s-a dovedit de neoprit, demagogii cinici au ocupat scena, au înlăturat vocile moderate și au așezat decorul pentru războiul mondial.
Repetiția generală s-a făcut în Spania sfâșiată deja de conflicte interne. Cele două tabere au testat aici armele, munițiile, tacticile și modul de conducere a războiului total. Ceea ce au pus la punct a fost folosit la o scară mult mai mare, imediat după încheierea conflictului din Spania, când întreaga lume a fost cuprinsă de Al Doilea Război Mondial.
Pe teatrul spaniol au fost și voluntari din ambele tabere, legionari și comuniști, plecaţi din România. Unii s-au întors, alţii nu. Propaganda celor două părţi a speculat din plin această participare pentru scopurile politice de acasă, în bătăliile pentru cucerirea puterii.
După aproape o sută de ani, memoria și raportarea la aceste momente rămân dificil de gestionat, nu numai în Spania. Sunt dezbateri intense, și la Madrid au fost adoptate, de-a lungul timpului, legi legate de soarta monumentelor și a memorialelor ridicate de regimul franchist după înfrângerea republicanilor. Dar nu este un lucru lipsit de dificultate. Nici după atâția ani rănile profunde nu s-au vindecat complet, iar contextul politic marcat de revenirea mesajelor extremiste peste tot în lume nu favorizează găsirea căii de mijloc.
Dar a ști ce s-a întâmplat este primul pas necesar. Lecţiile istoriei nu sunt mai ușor de înţeles acum, deși avem atâtea experienţe tragice în spate. Pentru că, și în vremurile de astăzi, fascinaţia ideologiilor salvatoare are puterea de a acapara gândurile multora dintre oameni.
Textul a fost publicat în numărul 264 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 16 ianuarie - 14 februarie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: Getty Images