Grupul Visegrád – 25 de ani de colaborare
Atunci când liderii Cehoslovaciei, Poloniei și Ungariei:Václav Havel, Lech Wałęsa și József Antall se întâlneau în pivnița castelului medieval de la Visegrád în februarie 1991, evocând în acest fel tradiția întrunirilor regilor din anii 1335 și 1337, procesul de tranziție dinspre sistemul comunist către cel democratic, în Europa Centrală și de Est, începuse deja. Viitorul democrației era însă incert.
Pe de o parte, instituțiile concepute și impuse de URSS – Pactul de la Varșovia și Consiliul de Ajutor Economic Reciproc existau încă, iar trupele sovietice mai staționau pe teritoriile celor trei state. Pe de altă parte, aspirațiile guvernelor nou alese, pro-occidentale, nu erau, firește, de împăcat cu instituțiile internaționale în care țările respective funcționaseră până atunci.
Situația instabilă din URSS, destrămarea brutală a Iugoslaviei și speranța acestor trei țări că vocea și poziția lor comună le va grăbi accesul către NATO și Uniunea Europeană le-au motivat în vederea colaborării și creării „Triunghiului de la Visegrád”, redenumit Grupul Visegrád sau V4, după dizolvarea Cehoslovaciei.
Primii ani de colaborare în această formulă au fost fructuoși:atunci a fost semnat Acordul de Liber Schimb Central-European. Din păcate, „divorțul de catifea” al Cehoslovaciei a cauzat o suspendare a activității grupului. Abia în anul 1998, după căderea guvernului populist al lui Vladimir Meciar din Slovacia, țările au reluat reuniunile și colaborarea. Pentru a o intensifica și concretiza în domeniul economic și cultural, țările membre au încheiat acorduri suplimentare și au creat instituții auxiliare precum:Fondul Internațional Visegrád și programul de burse pentru studenți.
Primirea țărilor în structurile NATO (Cehia, Polonia și Ungaria în 1999, Slovacia în 2004) și integrarea lor în Uniunea Europeană (2004), adică realizarea obiectivelor inițiale ale V4, a stârnit o dezbatere pe tema viitorului acestei organizații. Această dezbatereCumpără acumcontinuă până în momentul actual. Pe parcursul celor 25 de ani de existență a Grupului, fiecare dintre membrii lui a prezentat un grad diferit de interes față de adâncirea contactelor în cadrul lui. Dacă luăm însă în vedere obiectivele asumate în anul 1991, din perspectiva timpului, activitatea Grupului Visegrád a însemnat un succes deplin. Actualmente, din iulie 2016, lucrările V4, în cadrul președinției rotative, sunt coordonate de Polonia.