Grigorescu: imaginile simbol ale Independenţei României  jpeg

Grigorescu: imaginile-simbol ale Independenţei României

­čôü Istoria unui tablou
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 3 iunie 2020

├Änchise pentru vizitare pe perioada st─ârii de urgen┼ú─â, institu╚Ťiile muzeale ╚Öi-au mutat activitatea ├«n mediul online. De aceast─â schimbare a beneficiat publicul iubitor de cultur─â din ├«ntreaga ╚Ťar─â, care a putut admira, studia, citi lucruri inedite despre exponate.

Imagini ale operelor lui Nicolae Grigorescu ÔÇ×Atacul de la Sm├órdanÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Prin┼úul Carol trec├ónd ├«n revist─â prizonierii turciÔÇŁ au fost publicate de Muzeul Na╚Ťional de Art─â al Rom├óniei (MNAR) pe pagina sa de Facebook pe 10 mai. Nici c─â se putea o alegere mai potrivit─â a datei.   

La 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea la Bucure╚Öti jur─âm├óntul de principe domnitor. Tot pe 10 mai, ├«n 1877, mul╚Ťimea aclama la Bucure╚Öti declararea Independen╚Ťei, votat─â de Parlament ╚Öi promulgat─â de domnitor. La 10 mai 1881 avea loc ├«ncoronarea lui Carol I drept rege al Rom├óniei.  

1 act jpg jpeg

Chemat s─â dea m─ârturie pentru faptele de arme ale osta╚Öilor rom├óni ├«n R─âzboiul de Independen╚Ť─â din 1877-1878, Nicolae Grigorescu surprinde ├«n studiul pentru ÔÇ×Atacul de la Sm├órdanÔÇŁ atmosfera evocat─â de relat─ârile participan╚Ťilor direc╚Ťi. Lucrarea, devenit─â imagine-simbol a R─âzboiului de Independen╚Ť─â, ne face s─â vedem ceea ce pictorul ├«nsu╚Öi nu a v─âzut, episodul Sm├órdan fiind unul la care Grigorescu nu a participat: terenul ml─â╚Ötinos, acoperit de z─âpad─â care ├«ngreuna mar╚Öul, ÔÇ×negura grozav─âÔÇŽ ce ├«nv─âluia cerul ╚Öi p─âm├óntulÔÇŁ, victimele din prim-plan, atacul eroic la baionet─â din planul secund, focurile de pu╚Öc─â sau poate chiar de tun din fundal.  

O atmosfer─â grav─â transpare ┼či din ampla ╚Öi detaliata compozi╚Ťie ÔÇ×Prin┼úul Carol trec├ónd ├«n revist─â prizonierii turciÔÇŁ. Sub ochii domnitorului ╚Öi ai ofi╚Ťerilor rom├óni c─âlare, printre care ├«i recunoa╚Ötem pe generalul Carol Davila, pe generalul Alexandru Cernat, pe colonelul Constantin Barozzi ╚Öi pe maiorul Alexandru Candiano-Popescu, se desf─â╚Öoar─â coloana de osta╚Öi turci, cu capetele bandajate, cu privirile ostenite, deprima╚Ťi. ├Än prim-plan, simbolic, apare trupul c─âzut al unui osta╚Ö turc.   

Nicolae Grigorescu: un artist care ne ajut─â s─â-i vedem ÔÇô dincolo de marea istorie ÔÇô pe oamenii care o ├«nf─âptuiesc. E ceea ce transform─â pentru fiecare dintre noi o dat─â calendaristic─â ├«ntr-o zi na╚Ťional─â. 

Acest text a apărut în numărul 220 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com

Cump─âr─â Acum

H 220 jpg jpeg