FOTO Hanul Manuc, ultimul caravanserai din Europa jpeg

FOTO Hanul Manuc, ultimul caravanserai din Europa

­čôü Patrimoniu
Autor: Vlad Ignat
­čŚô´ŞĆ 30 martie 2012

Constantin ┼×erban Cantacuzino, st─âp├ónul actual al hanului, poveste┼čte cum va reda farmecul vechiului monument istoric care a fost ┼či a r─âmas un simbol al Bucure┼čtilor.

Hanul Manuc (cunoscut ca Hanul lui Manuc), unul dintre cele mai vechi monumente istorice ale Bucure┼čtiului, ├«ncearc─â s─â-┼či recupereze farmecul de alt─âdat─â. Dup─â mai bine de dou─â secole de istorie, b─âtr├ónul stabiliment se str─âduie┼čte s─â-┼či reg─âseasc─â locul meritat ├«n geografia cultural─â a Capitalei ┼či nu numai.Cel care ├«i reconstruie┼čte imaginea de ultim caravanserai din Europa (a┼ča cum era cunoscut hanul) e Constantin ┼×erban Cantacuzino, proprietarul monumentului istoric. ÔÇ×Hanul nostru apare ├«n toate bro┼čurile de turism interna┼úional" spune urma┼čul Cantacuzinilor. ÔÇ×┼óinem mult la valoarea lucr─ârilor"De la retrocedarea definitiv─â a hanului, ├«n 2007, mo┼čtenitorul bijuteriei arhitecturale a investit ├«n restaurare mai bine de dou─â milioane de euro. Ce au l─âsat comuni┼čtii ├«n urm─â? ÔÇ×Dup─â na┼úionalizare, hanul g─âzduia personalul Spitalului nr. 2. ├Änc─â nu ┼čtiu ce ├«nseamn─â asta. Fiecare locatar a tratat locul ca pe casa lui ┼či astfel au aruncat din camere tot mobilierul existent", poveste┼čte proprietarul. La retrocedare au ap─ârut alte probleme. ÔÇ×Singura pies─â de mobilier care a supravie┼úuit comunismului a fost o pendul─â. Era un simbol al vechiului han, dar era pe fi┼ča de inventar a fostului administrator care a g─âsit de cuviin┼ú─â s─â plece cu ea". I-au trebuit ani de str─âduin┼ú─â ┼či de persuasiune pentru a recupera valoroasa pies─â.    

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTORestaurarea merge greu pentru c─â, stirpe nobiliar─â,   Constantin ┼×erban Cantacuzino nu vrea s─â fac─â rabat de la niciun detaliu. ├Än plus, suma care trebuie investit─â nu e de neglijat, iar autoriza┼úiile necesare pentru orice modificare adus─â construc┼úiei nu se ob┼úin u┼čor fiind vorba de un monument istoric. ÔÇ×Toate renov─ârile f─âcute p├ón─â acum au fost doar spoieli. Noi ┼úinem mult la valoarea lucr─ârilor pentru c─â ele dau autenticitate locului." Dup─â retrocedarea din 2007, stabilimentul a fost ├«nchis pentru trei ani p├ón─â c├ónd ├«n 2010 se deschide cafeneaua. Apoi, ├«n prim─âvara anului 2011 se deschid bistroul, gr─âdina de var─â ┼či restaurantul.Camerele, ├«n renovare

Proprietarul sper─â ca ├«n maximum dou─â s─âpt─âm├óni, gr─âdina de var─â a hanului s─â fie func┼úional─â. Turi┼čtii vor putea savura o halb─â de bere ┼či un mititel ├«n ambian┼úa construit─â cu grij─â de restauratori. El se str─âduie┼čte ca p├ón─â la toamn─â, cele 32 de camere, c├óte num─âr─â hotelul, s─â poat─â fi ├«nchiriate.  

ÔÇ×Cei mai mul┼úi bani trebuie s─â ├«i investim ├«n mobilier, pentru c─â fiecare camer─â va fi diferit─â, iar piesele de mobilier trebuie c─âutate pe la licita┼úii". Pe l├óng─â gr─âdin─â de var─â ┼či hotel, hanul mai are un bistro, dou─â restaurante, o cafenea ┼či mai multe saloane mobilate ┼či ele cu piese aduse din str─âin─âtate.Destina┼úia pe care proprietarul vrea s─â o dea hanului e aceea de centru cultural.  ÔÇ×Turismul cultural poate fi solu┼úia noastr─â pentru promovarea Bucure┼čtiului. Ne putem axa pe acest gen de turism, dar pentru asta ne trebuie r─âbdare ┼či pricepere. M─â bucur s─â v─âd c─â autorit─â┼úile locale au priceput c─â este o prioritate s─â avem o zon─â cu care s─â ne putem m├óndri, cultural ┼či istoric", a explicat ┼×erban Cantacuzino.El a ad─âugat: ÔÇ×P├ón─â acum nu avem contracte cu agen┼úiile de turism interna┼úional pentru c─â vrem ca totul s─â fie func┼úional, cei care ne calc─â pragul s─â se poat─â bucura de tot ce avem de oferit. Sigur c─â am fi putut deschide, chiar din momentul ├«n care ne-a fost retrocedat, dar pentru mine imaginea conteaz─â enorm. Sunt deranjat de spoielile cu care proprietarii din Rom├ónia vor s─â fac─â profit", a conchis urma┼čul Cantacuzinilor.

image

"Noi ┼úinem mult la calitatea lucr─ârilor pentru c─â ele dau autenticitate locului.''┼×erban Cantacuzino proprietarul Hanului ManucIstoria Hanului Manuc├Än 1806, Manuc Bei M├órzaian, un negustor armean, ajunge ├«n capitala ┼ó─ârii Rom├óne╚Öti, ┼či este silit s─â se stabileasc─â aici din pricina r─âzboiul ruso-turc. ├Än a doua jum─âtate a aceluia╚Öi an ├«ncepe construc┼úia hanului, ce va fi terminat─â ├«n 1808. Hanul trece din proprietar ├«n proprietar, f─âr─â a fi ├«ngrijit, astfel ├«nc├ót, dup─â cutremurul din 1838, ajunge ├«ntr-o stare precar─â. ├Än a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea, intr─â ├«n posesia lui Lambru Vasilescu, este reparat ┼či transformat ├«n Hotel Dacia, care ├«ncepe s─â fie centru monden pentru balurile vremii, spectacole de teatru ┼či dineuri. 

Hanul a fost ┼či locul unor ├«nt├ólniri politice importante:aici s-au purtat negocierile care au dus la ├«ncheierea p─âcii ├«n urma r─âzboiul ruso-turc din 1812. Tot aici s-au dus discu┼úiile premerg─âtoare intr─ârii Rom├óniei ├«n Primul R─âzboi Mondial. De asemenea, aici a fost semnat actul conform c─âruia Rom├ónia ceda Basarabia ru┼čilor. Restaurat ultima oar─â la ├«nceputul anilor '90, hanul ┼či-a p─âstrat arhitectura ├«n stil br├óncovenesc, cu arcade mari ┼či terase care ├«nconjoar─â curtea interioar─â.