Fosile de mamut, donate Muzeului Național al Banatului

Fosile de mamut donate Muzeului Național al Banatului

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 25 aprilie 2024

Patrimoniul Muzeului Național al Banatului se îmbogățite cu o donație extraordinară: fosile de mamut, donate de Tiberiu Fîntînă.

La Bazoș, în județul Timiș, râul cu același nume a dezvăluit comori ale timpului pe care, cu generozitate au fost donate muzeului. Această donație inedită include fosile impresionante de mamut, acele uriașe mamifere dispărute, care continuă să fascineze și să provoace imaginația umană, informează un comunicat al Muzeului Național al Banatului.

Mamuții, aceste creaturi maiestuoase care au călcat pământul timp de milioane de ani, până la sfârșitul ultimei ere glaciare, au fost înrudiți îndeaproape cu elefanții de astăzi, făcând parte din aceeași familie taxonomică, Elephantidae. Linia lor genealogică își are rădăcinile în Africa, de unde au migrat în Europa acum circa 3.5 milioane de ani.

Foto: Muzeul Național al Banatului
Foto: Muzeul Național al Banatului

În decursul erei lor, au existat patru cronospecii principale, fiecare adaptându-se la schimbările climatice și ecologice prin modificări morfologice remarcabile, în special la nivelul dentiției. Mamutul lânos, cea mai cunoscută specie, a coexistat cu omul preistoric, care a vânat aceste creaturi pentru carne și a folosit oasele și fildeșul lor în scopuri diverse, de la construcția locuințelor la fabricarea uneltelor și obiectelor de artă.

Foto: Muzeul Național al Banatului
Foto: Muzeul Național al Banatului

Acest tezaur paleontologic, nu doar că adaugă o valoare inestimabilă patrimoniului muzeal, dar oferă și o fereastră spre trecutul îndepărtat al regiuni noastre, punând în lumină mediul dinamic și spectaculos în care au trăit oamenii din vremuri îndepărtate, precizează comunicatul citat.