coiful de la Cotofenesti @Muzeul Drents  jpg

Femeia suspectată în cazul jafului de la Muzeul Drents, eliberată

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 martie 2025

Femeia suspectată în cazul jafului de la Muzeul Drents, din orașul olandez Assen, a fost eliberată.

Parchetul General din Olanda a a anunțat că femeia în vârstă de 40 de ani din Heerhugowaard rămâne suspectă în ancheta privind dispariția comorilor de aur din România, potrivit informaţiilor de pe site-ul RTV Drenthe, citate de news.ro.

„Noi, ca Parchet, nu vedem motive suficiente pentru a o menţine în arest mai mult timp”, a declarat un purtător de cuvânt.

Femeia a fost arestată la câteva zile după jaf, împreună cu alţi doi bărbaţi din acea localitate. Ulterior, poliţia a arestat un al patrulea suspect.

Imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.

Imaginile video surprind trei indivizi care, după ce au forţat uşa de acces, au provocat o explozie. Camerele de supraveghere din zonă au surprins exact momentul în care hoţii ajung în faţa muzeului Drents din Assen, la ora locală 03:45. Aceștia au amplasat apoi un dispozitiv exploziv în peretele muzeului. Zidul explodează, iar tâlharii pătrund în interior.  

Explozia a spart mai multe ferestre, permițând hoților să pătrundă în muzeu”, a declarat Debby Homans, ofițer de justiție, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc la fața locului

În câteva minute, hoții au pătruns în muzeu și au plecat cu cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, printre care Coiful de aur de la Coțofenești şi brațările dacice din Sarmizegetusa Regia.

Printre exponatele valoroase din Muzeul Drents se aflau 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee românești, printre care Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României, și muzeele din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, expunând tezaure celebre precum brățările dacice din Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu.

Descoperă istoria fascinantă a Coifului de aur de la Coțofenești în numărul 277 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 13 februarie - 14 martie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum
Mai multe pentru tine...