deschidere site HS 45 jpg

Evadarea din Antarctica a lui Emil Racoviță, în Historia Special de iarnă

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția
🗓️ 18 decembrie 2023

Emil Racoviță avea 28 de ani atunci când, în 1897, pornea în aventura vieții sale: Expediția Antarctică Belgiană ‒ proiectul grandios al ofițerului belgian Adrien de Gerlache.

Vreme de doi ani, la bordul vasului Belgica, o echipă multidisciplinară urma să exploreze îndeaproape Antarctica: să strângă date zoologice, botanice, oceanografice și meteorologice, să măsoare magnetismul terestru, să studieze mai puțin cunoscutul fenomen al aurorei australe, să cartografieze linia de coastă, pornind de la vârful Peninsulei Antarctice până în Ținutul Victoria, unde, în 1841, britanicul James Clark Ross ajunsese până la 78 de grade 09 latitudine sudică, record încă neegalat.

Absolvent al Facultății de Drept din Paris, la dorința tatălui, dar mai ales absolvent al Facultății de Științe a Universității Sorbona, la dorința proprie, Emil Racoviță era deja un naturalist apreciat atunci când, în 1896, primește din partea lui Henryk Arctowski, liderul științific al expediției, invitația de a lua parte la această călătorie cu scopuri îndrăznețe: „Domnule Racoviță, guvernul belgian pregătește o expediție științifică în Antarctica și caută cei mai buni specialiști. Au nevoie de un biolog. Dumneavoastră aveți recomandări atât de bune, încât ar trebui să vă gândiți să participați la această expediție”. Proiectul avea deja caracter internațional: pe lângă belgieni, din echipă făceau parte și norvegianul Roald Amundsen ca ofițer secund, medicul american Frederick Albert Cook, polonezii Henryk Arctowski, geolog, și Antoine Dobrowolski, meteorolog.

Un prim impediment: românul își satisfăcea chiar atunci stagiul militar ‒ dar, cu înalte „pile regale”, chiar și asta s-a putut rezolva. La plecarea Belgicăi din Anvers, în august 1897, în ovațiile a peste 20.000 de oameni, tânărul nota în jurnal: „Pe chei eram mișcat de durerea sărmanilor mei părinți. Dacă nu i-aș fi avut pe ei, aș fi plecat la drum tot atât de liniștit ca într-o călătorie de plăcere”. N-avea să fie în niciun caz o călătorie de plăcere. Menită să doboare recorduri și să deslușească necunoscutele ținuturilor arctice, expediția va plăti un preț neintuit la plecare: Belgica va rămâne, vreme de un an, prizonieră a ghețurilor polare, iar expediția devine prima din istorie care consemnează iernarea în Antarctica.

Despre iarna polară, despre misiunea tânărului om de știință român și despre felul în care înțelege să i se dedice, nu cu jumătăți de măsură („Racoviță, primul naturalist care pusese piciorul în Antarctica, își primejduia continuu viața în numele științei”), dar și despre soluțiile ingenioase de a ridica moralul echipei în vremuri de restriște, citiți în numărul 45 al Revistei Historia, care reconstituie, cu detalii și ilustrații inedite, această expediție-aventură.

Numărul 45 al Revistei  Historia Special (revista:special/45) este disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 18 decembrie 2023 - 25 martie 2024, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!