image

Europa, în faţa unui pas istoric

📁 Istorie recentă
🗓️ 17 octombrie 2023

Înaintea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană intrase pe pilot automat, proiectele majore erau îngheţate, iar afacerile de fiecare zi se rezolvau birocratic, datorită formidabilei mașinării instituţionale de la Bruxelles.

Dar războiul a înlocuit dintr-odată discuţiile teoretice cu nevoia ca liderii europeni să-și asume decizii la scară istorică, pe care, în alte împrejurări, ar fi preferat să le amâne. Una dintre aceste decizii este lărgirea Uniunii Europene. Subiectul dormea din 2013, când la Bruxelles s-a înălţat steagul Croaţiei.

De atunci, a venit șocul Brexit-ului, dar nicidecum vreo veste despre progrese înregistrate pe parcursul negocierilor de aderare a unor state care așteptau de ani buni. Și nu este vorba numai de Turcia, al cărei dosar se măsoară în decenii, fiind deosebit de dificil, ci și de ţări mult mai ușor de integrat, dacă vorbim de Balcanii de Vest.Acum, în discursul liderilor europeni a apărut formula Europa celor 35: cei 27 de membri actuali, plus cele 8 state cu statutul de candidat.

Evident, Ucraina este cel mai complicat dosar. Împreună cu Republica Moldova, Ucraina a primit statutul de candidat în 2022 și recunoașterea fermă a apartenenţei celor două state la familia europeană. Dar Ucraina este în război, nevoită să lupte pentru a-și păstra suveranitatea, integritatea și independenţa. Mai mult, provocările legate de amploarea reformelor necesare transformării ţării în vederea aderării sunt și ele enorme.

Perspectiva lărgirii masive a Uniunii Europene implică și reforme de substanţă, de partea cealaltă. Uniunea Europeană însăși trebuie să se reformeze pentru a putea funcţiona în viitor. Trebuie alte mecanisme de luare a deciziilor, este nevoie de alte bugete, de alte politici adaptate la noile realităţi.

La fel cum liderii europeni nu vor accepta o aderare pe scurtături a noilor state, pentru că nu ar fi în interesul nimănui, la fel, Uniunea trebuie să admită că are nevoie să înceapă un proces de schimbare.

De altfel, un grup de experţi franco-german lucrează la elaborarea primelor propuneri în acest sens. Uneori istoria te obligă să te miști repede, important este să nu pierzi ritmul.

Textul a fost publicat în numărul 261 al revistei „Historia” (revista:261), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 16 octombrie - 14 noiembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

FOTO: Wikimedia Commons