Intitulată „Cele trei stele polare”, fotografia îi prezintă (de la stânga la dreapta) pe exploratorii Roald Amundsen, Ernest Henry Shackleton și Robert Edwin Peary (© Nasjonalbiblioteket / Wikimedia Commons)

Epava ultimei nave a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită la o adâncime de 390 de metri

Epava ultimei nave a celebrului explorator polar britanic Ernest Shackleton, la bordul căreia acesta a murit pe când se îndrepta spre Antarctica, a fost găsită în Atlanticul de Nord, în largul provinciei canadiene Newfoundland și Labrador.

În imaginile captate de sonar, nava aflată la o adâncime de 390 de metri pare aproape intactă, așezată vertical, pe chilă. Unul din cele două catarge este rupt și se află pe fundul mării. O altă expediție este preconizată în a doua parte a acestui an pentru a fotografia și a documenta epava, informează Agerpres.

Epava ultimei nave a exploratorului Ernest Shackleton (© Canadian Geographic)
Epava ultimei nave a exploratorului Ernest Shackleton (© Canadian Geographic)

Ernest Shackletona a intrat în legenda expedițiilor polare grație călătoriei epopeice pe care a întreprins-o alături de 27 de camarazi, pe jos și în barcă, după naufragiul vasului său, Endurance, în apele înghețate ale Antarcticii în 1915.

Timp de mai multe luni, echipajul a supraviețuit pe banchiză, iar apoi pe o insulă înghețată din Antarctica. Membrii echipajului au fost salvați grație periplului îndrăzneț al lui Shackleton, care a plecat într-o barcă, însoțit de câțiva camarazi, pentru a căuta ajutor.

La șapte ani după naufragiul vasului Endurance, pe 5 ianuarie 1922, exploratorul Ernest Shackleton a decedat la 47 de ani în urma unei crize cardiace pe când se afla la bordul navei Quest, ancorată în largul insulei Georgia de Sud, în Atlanticul de Sud. Exploratorul britanic pornise în cea de-a patra sa expediție.

Nava Quest a fost apoi utilizată pentru alte expediții, pentru operațiuni de salvare în Arctica, precum și de marina canadiană în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Vasul s-a scufundat în 1962, avariat de ghețari, în largul coastelor Newfoundland. Toți membrii echipajului său norvegian au supraviețuit naufragiului.

Mai multe pentru tine...