Belgica, în menghina de gheaţă a banchizei australe

Ce s-a întâmplat cu Belgica, vasul care l-a dus pe Emil Racoviţă în Antarctica?

Ce s-a întâmplat cu Belgica? Mai întâi, a fost dusă la Oostende, reechipată și curățată de șobolani, apoi, în 1905, vândută prințului Philippe, duce de Orléans, playboy aventurier și pretendent la tronul Franței în eventualitatea reinstaurării monarhiei, el angajându-l pe De Gerlache să-l însoțească, în calitate de căpitan, într-o serie de expediții arctice.

Interesul față de expediție a crescut semnificativ după ce, în 1990, scafandri norvegieni, membri ai unui club de profil, au descoperit rămășițele Belgica în apropiere de Harstad (Norvegia), la o adâncime de 22 de metri și la o distanță de 200 de metri de coastă. Vasul se scufundase în acea zonă în 1940, în circumstanțe misterioase, fiind clar că rămășițele nu puteau fi utilizate. Dar puteau constitui punct de plecare pentru un vas-muzeu cu totul nou.

În Belgia, la Oostende, a fost înființată astfel, în 2006, Societatea Belgica, menită să salveze cât se putea din rămășițe și să deschidă o expoziție în regiunea Antwerp. Pe de altă parte, societatea nonprofit De Steenschuit a demarat, pe 9 noiembrie 2007, la șantierul naval cu același nume, proiectul de reconstruire a vasului, la scală normală. Universitatea din Gent s-a ocupat de întocmirea planurilor bazate pe fotografii, desene și schițe.

New Belgica urma să fie realizată din materiale rezistente, prin metode de construcție eco-friendly, în proiect fiind angrenați şi aproximativ 500 de voluntari, șomeri care doreau un loc de muncă pe termen lung şi care erau instruiţi în noua activitate. Noul vas cu trei catarge se dorea a fi și un fel de vas-ambasador, menit să atragă atenția asupra schimbărilor climatice în întreaga lume și să ofere o platformă pentru noi expediții în regiunile polare. Din păcate, încurcături birocratice după relocarea proiectului la Noerenven, în 2013, au făcut ca vasul să nu fie încă finalizat.

Belgica, în menghina de gheaţă a banchizei australe
Belgica, în menghina de gheaţă a banchizei australe

Acest text este un fragment din articolul „Întoarcerea”, publicat în numărul 45 al Revistei Historia Special (revista:special/45) este disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 18 decembrie 2023 - 25 martie 2024, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!
Mai multe pentru tine...