M─ârturie tulbur─âtoare despre moartea savantului Emil Racovi╚Ť─â: ÔÇ×S─âr─âc─âcios ├«mbr─âcat, mergea pe l├óng─â ziduri  Moare de foame!ÔÇŁ jpeg

M─ârturie tulbur─âtoare despre moartea savantului Emil Racovi╚Ť─â: ÔÇ×S─âr─âc─âcios ├«mbr─âcat, mergea pe l├óng─â ziduri. Moare de foame!ÔÇŁ

La 28 iulie 1953, Petru Groza s-a întâlnit la Academia R.P.R., în cabinetul președintelui Traian Săvulescu, cu reprezentanţi ai acestei instituţii, printre care se aflau atât Săvulescu, dar și Mihail Roller. Fostul prim-ministru, acum președinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, a mers acolo pentru a pregăti Ziua Aviaţiei a anului 1953, astfel încât să nu mai fie uitate realizările lui Traian Vuia, pe care Groza îl cunoscuse în tinereţe.

├Än urma acestei ├«nt├ólniri ne-a r─âmas o stenogram─â de 52 de pagini, cu multe informa┼úii, pu┼úin cunoscute, despre Aurel Vlaicu ╚Öi Traian Vuia, inclusiv despre decesul lui Vuia, la Bucure╚Öti, la 2 septembrie 1950, dar ╚Öi despre ultimii ani ai savantului Emil Racovi╚Ť─â (documentul poate fi accesat la Arhivele Na┼úionale, Fond C.C. al P.C.R., Parte structural─â Cancelarie, Dosar 157/1954).

ÔÇ×Eu am fost ╚Öi ├«n satul lui Vuia, acum doi ani. ╚śi c├ónd m-am oprit la casa unde s-a n─âscut, mi-a ie╚Öit ├«n cale o sor─â a lui, pe care o mai are acolo ╚Öi m-a ├«ntrebat: Unde e Vuia? Am auzit c─â a murit aici, ├«n ┼úar─â! ┼ó─âranii de acolo au construit o cas─â cultural─â ├«n satul unde s-a n─âscut Vuia. Acum, sub regimul nostru, au construit aceast─â cas─â, din propriile lor mijloace. ┼ó─âranii au f─âcut aceasta! ╚śi a venit apoi un pre╚Öedinte de Comitet de la Timi╚Öoara ╚Öi un secretar de Organiza┼úie. ╚śi primul lucru pe care l-au f─âcut a fost s─â dea jos tabla cu numele lui Vuia ╚Öi s─â o schimbe cu alta pe care au scris Unirea. (...) Vuia e numai un caz.

Am ├«nceput ├«ns─â cu Racovi┼ú─â. Unde e Racovi┼ú─â ├«n literatura noastr─â? Racovi┼ú─â a fost [un] profesor universitar apreciat pe plan universal. ├Än toat─â lumea, ├«n toate limbile interna┼úionale (sic!) se comenteaz─â lucr─ârile lui. Este adev─âratul ├«ntemeietor al ╚Ötiin┼úei speologice. Este rom├ón, de la Ia╚Öi, rom├ónul care a plecat ÔÇô trimis al Universit─â┼úii Cambridge sau Oxford ÔÇô la Polul Sud ├«ntr-o expedi┼úie, este omul care a fost primit de Universitatea din Paris cu mari serb─âri. Dar unde e Racovi┼ú─â ├«n ┼úara noastr─â? Mai mult, am trecut pe la Cluj, ├«n 1947-1948 ╚Öi i-am v─âzut umbra, cu p─âl─âria lui tras─â pe ochi, s─âr─âc─âcios ├«mbr─âcat, mergea pe l├óng─â ziduri. ╚śi mi-am zis: Acesta este marele savant Racovi┼ú─â? Am chemat profesorii universitari, colegi de-ai lui, ╚Öi i-am ├«ntrebat de Racovi┼ú─â. Mi-au spus: Moare de foame! Aceasta [era] ├«n 1948 (evenimentul a avut loc ├«nainte de 17 noiembrie 1947, dat─â la care Emil Racovi┼ú─â a decedat, la Cluj ÔÇô n.a.). ╚śi m─â mustr─â ╚Öi ast─âzi con╚Ötiin┼úa c─â nu am trecut strada atunci, s─â-l opresc ╚Öi s─â-l ├«ntreb ce face, s─â-i spun: Cum, frate, s─â mori de foame la Cluj? Pentru c─â l-au dat afar─â de la catedr─â, l-au dat afar─â de la universitate,ÔÇŁ relata Petru Groza.

Ajun╚Öi aici, trebuie f─âcut─â o men┼úiune. Nu este prima dat─â c├ónd, ├«n aceast─â ╚Öedin┼ú─â, Groza pl├ónge de mil─â unor personalit─â┼úi ale ╚Ötiin┼úei rom├óne╚Öti. ╚śi totu╚Öi, ne putem ├«ntreba c├ót de real─â este indignarea lui ╚Öi c├ót este teatru ├«n ceea ce spune. Dac─â i-ar fi p─âsat cu adev─ârat, putea s─â-l opreasc─â pe Emil Racovi┼ú─â atunci c├ónd l-a ├«nt├ólnit pe strad─â, ╚Öi s─â-l ajute. Era prim-ministrul Rom├óniei ╚Öi avea la ├«ndem├ón─â p├órghiile necesare. Impresia care se desprinde, parcurg├ónd stenograma ╚Öedin┼úei, este c─â Petru Groza este interesat numai de a-i pune ├«ntr-o situa┼úie de inferioritate pe interlocutorii din Academia R.P.R., profit├ónd de ascendentul politic pe care ├«l avea asupra lor.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×O m─ârturie a lui Petru Groza despre sf├ór╚Öitul lui Traian VuiaÔÇŁ, ap─ârut ├«n Historia Special nr. 26, disponibil─â la toate chio┼čcurile de pres─â ├«n perioada 28 martie-01 iulie 2019 ┼či ├«n format digital pe paydemic.com.

Coperta Historia Special jpg jpeg