Endurance, nava pierdută a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită în Antarctica / VIDEO jpeg

Endurance, nava pierdută a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită în Antarctica / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 martie 2022

Endurance, nava pierdută a exploratorului antarctic Sir Ernest Shackleton, a fost găsită în weekend pe fundul Mării Weddell. Nava a fost zdrobită de gheața mării și s-a scufundat în 1915, forțându-l pe Shackleton și oamenii săi să evadeze pe jos și cu bărci mici. 

Videoclipul în care sunt arătate rămășițele navei arată că Endurance este într-o stare remarcabilă. Chiar dacă a stat la 3 km adâncime peste un secol, arată exact ca în ziua în care s-a scufundat. Lemnele sale, deși sunt avariate, sunt încă foarte bine închegate, iar numele - Endurance - este clar vizibil pe pupa. 

„Fără nicio exagerare, acesta este cea mai bună epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată - de departe”, a spus arheologul marin Mensun Bound, care se află în expediția de descoperire și și-a îndeplinit acum un vis în cariera sa de aproape 50 de ani. 

„Este verticală, intactă și într-o stare de conservare strălucitoare”, a declarat el pentru BBC.

Proiectul de găsire a navei pierdute a fost realizat de Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), folosind un spărgător de gheață din Africa de Sud, Agulhas II, și echipat cu submersibile operate de la distanță. Liderul misiunii, veteranul geograf polar dr. John Shears, a descris momentul în care camerele au aterizat pe numele navei drept „atrăgător”. 

„Descoperirea epavei este o realizare incredibilă”, a adăugat el. „Am finalizat cu succes cea mai dificilă căutare a epavelor din lume, luptându-ne cu gheața de mare în continuă schimbare, viscolele și temperaturile care au coborât până la -18 C. Am realizat ceea ce mulți oameni au spus că este imposibil”.  

Endurance a fost observată în Marea Weddell, la o adâncime de 3.008 metri. Timp de peste două săptămâni, submarinele cercetaseră o zonă de căutare predefinită, investigând diverse ținte interesante, înainte de a descoperi în cele din urmă locul epavei, la cea de-a 100-a aniversare de la înmormântarea lui Shackleton. 

Epava în sine este un monument desemnat în baza Tratatului internațional antarctic și nu trebuie deranjată în niciun fel. Prin urmare, niciun artefact fizic nu a fost scos la suprafață.