Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa, restaurat de o companie italiană
Edificiul Roman cu Mozaic, din centrul istoric al municipiului Constanţa, va fi restaurat şi pus în valoare de către o companie italiană, printr-un proiect în valoare de peste 9,8 milioane de lei.
Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa a anunţat, miercuri, că a fost emis ordinul pentru începerea lucrărilor în cadrul proiectului "Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic", în condiţiile în care au fost îndeplinite obligaţiile antreprenorului cu privire la etapa de proiectare, conform aprobării proiectului tehnic de către CJ, printr-o hotărâre emisă în urmă cu o lună.
Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în astfel de lucrări, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.
"Încep îndelung aşteptatele lucrări de restaurare, reabilitare şi punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, o moştenire culturală unică din Sud-Estul Europei, pe care este esenţial şi obligatoriu să o punem în valoare. În urma lucrărilor, obiectivul va fi accesibil şi persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum este firesc, iar dotările multimedia vor facilita interacţiunea cu toate categoriile de public. Sper ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, pentru ca turiştii şi cetăţenii acestui judeţ să se poată bucura de acest deosebit monument istoric", a declarat preşedintele CJ Constanţa, Mihai Lupu, citat într-un comunicat de presă.
Lucrările de protejare şi conservare stipulate în proiectul tehnic prevăd, printre altele, intervenirea la nivelul mozaicului şi a zidăriei antice prin procedee complexe de curăţare şi biocidare, în etape strict definite de restauratori, care vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor şi reparaţiilor propuse. Termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2023.
Edificiul Roman cu Mozaic se află la 100 de metri de Muzeul de Arheologie, în Piaţa Ovidiu. Edificiul a fost descoperit în timpul lucrărilor de construcţie a unor blocuri de locuinţe pe faleza de sud-vest a oraşului, în 1959. În momentul descoperirii, lucrările au fost sistate și s-a început cercetarea sistematică a zonei în campanii arheologice succesive. Clădirea monumentală a fost construită la începutul secolului al IV-lea d.Hr., în vremea împăratului Constantin cel Mare, pe trei terase săpate în faleza înaltă.
Edificiul a funcționat, cu câteva modificări ale funcționalității și ale aspectului general, până spre sfârșitul secolului al VI-lea d.Hr., când şi-a încetat existenţa, cel mai probabil în urma unui cataclism ce a provocat prăbuşirea încăperilor boltite. Marele ansamblu de terase cu mozaic situat în zona portului antic relevă astăzi miilor de vizitatori o imagine sugestivă a intensei vieţi economice, sociale şi comerciale ce se desfăşura odată în hotarele anticului Tomis.
Foto: Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa (foto: Facebook / Consiliul Judeţean Constanţa)