Disput─â ├«ntre Prim─âria Capitalei ┼či Muzeul Na┼úional de Istorie privind amplasarea statuii lui Traian jpeg

Disput─â ├«ntre Prim─âria Capitalei ┼či Muzeul Na┼úional de Istorie privind amplasarea statuii lui Traian

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 12 aprilie 2012

Statuia Traian a sculptorului Vasile Gorduz, amplasat─â de Prim─âria Capitalei pe treptele Muzeului Na┼úional de Istorie a Rom├óniei (MNIR), este subiectul unei dispute ├«ntre cele dou─â institu┼úii, directorul muzeului, Ernest Oberl├Ąnder T├órnoveanu, declar├ónd c─â lucrarea "nu va sta mult─â vreme" acolo.

De┼či a fost montat─â pe treptele muzeului ├«nc─â din noiembrie anul trecut, statuia este ├«n continuare acoperit─â cu folie ┼či nu a fost vernisat─â.

Directorul MNIR, Ernest Oberl├Ąnder T├órnoveanu, a declarat pentru MEDIAFAX c─â este "un cadou" de la Prim─ârie, care "nu va sta mult─â vreme", f─âr─â a preciza ├«ns─â ce inten┼úioneaz─â s─â fac─â ├«n acest sens.

Târnoveanu a precizat, însă, că statuia a fost instalată legal în faţa muzeului, cu toate avizele necesare, inclusiv al Comisiei Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii.

image
image

Pe de altă parte, directorul MNIR a apreciat că "sculptura este controversată". "Unii o consideră monstruoasă, alţii, ridicolă", a spus Târnoveanu, adăugând că "este foarte greu să îi aduci pe toţi la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană".

El a explicat c─â statuia ├«l reprezint─â pe ├«mp─âratul Traian cu o lupoaic─â, ce face trimitere ┼či la stindardul dacic, reprezent├ónd mitul genezei daco-romane a poporului rom├ón. Statuia este realizat─â de sculptorul Vasile Gorduz.

Contactat de MEDIAFAX, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Na┼úional de Art─â Contemporan─â (MNAC) ┼či pre┼čedintele Comisiei Monumentelor de For Public, a declarat, preciz├ónd c─â ├«┼či exprim─â p─ârerea personal─â, c─â statuia lui Gorduz "este o lucrare foarte frumoas─â ┼či st─â acolo foarte bine".

Oroveanu a precizat c─â statuia de la MNIR face parte dintr-un tiraj de trei lucr─âri realizate de artist, din care un exemplar se afl─â la Sevilla, iar cel─âlalt la Roma, ├«n fa┼úa Accademia di Romania. "Mi se pare un lucru pozitiv c─â se g─âse┼čte una ┼či la Bucure┼čti", a spus Oroveanu, confirm├ónd la r├óndul s─âu c─â a auzit "oameni care s-au manifestat ├«mpotriva ei".

"Este o lucrare foarte modern─â, a unuia dintre cei mai buni sculptori ai no┼čtri, de un profesionalism impecabil. (...) Cred c─â oamenii ─â┼čtia l-ar refuza ┼či pe Br├óncu┼či ├«n zilele noastre", a mai declarat Oroveanu, apreciind c─â ├«n Rom├ónia nu exist─â, ├«n general, un exerci┼úiu ├«n a aprecia sculptura de calitate, dovad─â st├ónd mai multe lucr─âri din spa┼úiul public.

Vasile Gorduz (1931-2008) a fost un cunoscut sculptor rom├ón ┼či profesor universitar la catedra de sculptur─â a Universita┼úii Na┼úionale de Arte din Bucure┼čti. Gorduz a fost distins de-a lungul vie┼úii de Uniunea Arti┼čtilor din Rom├ónia, Ministerul Culturii, Academia Rom├ón─â ┼či Funda┼úia Anonimul.

sursa:mediafax.ro