Dispută între Primăria Capitalei şi Muzeul Naţional de Istorie privind amplasarea statuii lui Traian
Statuia Traian a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de Primăria Capitalei pe treptele Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), este subiectul unei dispute între cele două instituţii, directorul muzeului, Ernest Oberländer Târnoveanu, declarând că lucrarea "nu va sta multă vreme" acolo.
Deşi a fost montată pe treptele muzeului încă din noiembrie anul trecut, statuia este în continuare acoperită cu folie şi nu a fost vernisată.
Directorul MNIR, Ernest Oberländer Târnoveanu, a declarat pentru MEDIAFAX că este "un cadou" de la Primărie, care "nu va sta multă vreme", fără a preciza însă ce intenţionează să facă în acest sens.
Târnoveanu a precizat, însă, că statuia a fost instalată legal în faţa muzeului, cu toate avizele necesare, inclusiv al Comisiei Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii.
Pe de altă parte, directorul MNIR a apreciat că "sculptura este controversată". "Unii o consideră monstruoasă, alţii, ridicolă", a spus Târnoveanu, adăugând că "este foarte greu să îi aduci pe toţi la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană".
El a explicat că statuia îl reprezintă pe împăratul Traian cu o lupoaică, ce face trimitere şi la stindardul dacic, reprezentând mitul genezei daco-romane a poporului român. Statuia este realizată de sculptorul Vasile Gorduz.
Contactat de MEDIAFAX, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) şi preşedintele Comisiei Monumentelor de For Public, a declarat, precizând că îşi exprimă părerea personală, că statuia lui Gorduz "este o lucrare foarte frumoasă şi stă acolo foarte bine".
Oroveanu a precizat că statuia de la MNIR face parte dintr-un tiraj de trei lucrări realizate de artist, din care un exemplar se află la Sevilla, iar celălalt la Roma, în faţa Accademia di Romania. "Mi se pare un lucru pozitiv că se găseşte una şi la Bucureşti", a spus Oroveanu, confirmând la rândul său că a auzit "oameni care s-au manifestat împotriva ei".
"Este o lucrare foarte modernă, a unuia dintre cei mai buni sculptori ai noştri, de un profesionalism impecabil. (...) Cred că oamenii ăştia l-ar refuza şi pe Brâncuşi în zilele noastre", a mai declarat Oroveanu, apreciind că în România nu există, în general, un exerciţiu în a aprecia sculptura de calitate, dovadă stând mai multe lucrări din spaţiul public.
Vasile Gorduz (1931-2008) a fost un cunoscut sculptor român şi profesor universitar la catedra de sculptură a Universitaţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Gorduz a fost distins de-a lungul vieţii de Uniunea Artiştilor din România, Ministerul Culturii, Academia Română şi Fundaţia Anonimul.
sursa:mediafax.ro