Descoperirea unui vânător de comori - sursa unei noi enigme
Mai multe monede de aur vechi de peste 2000 de ani au fost descoperite recent în Anglia, dar nu de către arheologi, ci de un „vânător de comori”.
Conform analizelor, cele 10 monede de origine romană provin dintr-o zonă din Belgia de azi, şi datează din 65 î.Hr. Descoperirea a ridicat numeroase întrebări, pentru că nu este sigur cum au ajuns monede romane tocmai în centrul insulei britanice cu aproape un secol înainte de invazia romană.
Monedele au fost descoperite de Steve Bestwick, secretarul unei societăţi numite Leicester Search Society metal detecting club, care se ocupă cu descoperirea, cu ajutorul detectorilor de metale, a tezaurelor îngropate.
Monedele au fost declarate ca având valoare de tezaur, şi se află acum la Muzeul Britanic pentru a fi evaluate de specialişti. Consiliul Comitatului Leicestershire, zona unde s-au descoperit monedele, vrea să le cumpere, iar dacă tranzacţia va avea loc – în schimbul unei sume foarte generoase – atât cel care le-a descoperit, cât şi proprietarul terenului unde se aflau monedele ar primi o recompensă semnificativă.,
Steve Bestwick, care s-a dedicat acestei ocupaţii acum 8 ani, a declarat presei că nu se ocupă de căutarea tezaurelor pentru bani, ci pentru sentimentele unice pe care le are când descoperă ceva şi ştie că ţine în mână un obiect neatins de nimeni în 2000 de ani.