Descoperire spectaculoasă despre începuturile creştinismului
O descoperire arheologică ar putea revoluţiona întreaga istorie a creştinismului. Mai multe cărţi de plumb descoperite într-o peşteră din Iordania şi care au supravieţuit aproape 2000 de ani, par să reprezinte primele scrieri creştine. "Este foarte probabil ca aceste mărturii să ne schimbe percepţia cu privire la crucificarea şi învierea lui Iisus, dar şi viziunea despre naştere creştinismul", declară specialiştii.
Un grup de circa 70 de „cărţi”, fiecare având între 5 şi 15 foi de plumb legate cu inele de plumb, au fost descoperite, aparent, într-o necunoscută vale aridă din nordul Iordaniei, între anii 2005-2007. În urma unui val de apă ce a inundat peştera, din respectiva vale, au ieşit la iveală două nişe. Una dintre acestea două era marcată cu simbolul sfeşnicului, simbolul antic al religiei evreieşti. Un beduin din Iordania a cercetat peşterile şi a găsit înăuntrul lor relicve, de o mare raritate, de la începuturile existenţei creştinismului. Asta susţine guvernul Iordaniei, care face şi afirmaţia că aceste relicve au fost ulterior furate şi trecute în Israel de către un alt beduin, scrieBBC.
Beduinul israelit, care se află acum în posesia artefactelor, susţine că nu le-a sustras din Iordania şi că acestea aparţin familiei sale de 100 de ani. Iordania a afirmat că va face tot posibilul ca relicvele să fie repatriate.
Scrise de către discipoli ai lui Iisus
Directorul Departamentului de Antichităţi ai Iordaniei, Ziad al-Saad, spune că este foarte probabil ca acele cărţi să fie scrise de către discipoli ai lui Iisus la scurt timp după moartea acestuia.
Paginile sunt de mărimea unor carduri de credit, textul fiind scris în ebraica antică, în mare parte textul fiind codificat.
Unul dintre puţinii oameni care a văzut colecţia este şi David Elkington, cercetător al religiilor antice şi arheolog, conducătorul unei echipe britanice ce încearcă să readucă în siguranţă cărţile în Iordania. Acesta este de părere că desenele care decorează coperţile şi unele pagini ale cărţilor sunt cele mai grăitoare mărturii cu privire la originile creştinismului. Pe una dintre pagini este reprezentată venirea lui Mesia pe Pământ iar pe alta prezenţa Sfintei Treimi. Sunt foarte multe alte indicii care atestă faptul că aceste „codex-uri” vorbesc despre începuturile creştinismului, având origini mai degrabă creştine decât evreieşti.
Un alt specialist care a văzut "cărţile", Philip Davies, profesor emerit de Studii a Vechiului Testament la Universitatea din Sheffield, spune că dovada cea mai puternică pentru atesatrea originii creştine a descoperiri se află într-o imagine a oraşului sfânt, Ierusalim. "Există pe o pagină o cruce în prim-plan, şi în spatele ei este ceea ce trebuie să fie mormântul lui Isus, o mică clădire cu o deschidere, în spatele zidurilor orasului. Exista ziduri ale Ierusalimului reprezentate şi pe alte pagini din aceste cărţi", susţine Philip Davies.
Se cunosc prea puţine lucruri despre perioada dintre crucificarea lui Iisus şi Scrisorile Pauline, scrise câteva decade mai târziu, şi despre răspândirea creştinismului spre vest, în afara lumii evreieşti. Niciodată nu s-a făcut o descoperire de relicve atât de vechi şi atât de importante privind începuturile creştinismului ca religie, tocmai în patria sa de origine.
Accesul limitat la aceste documente măreşte aura de mister aşezată asupra lor.
Ce spun istoricii români
"Descoperirea poate fi verosimilă deoarece e clar că tradiţia despre înviere a început să circule oral foarte repede. Este clar că cei apropiaţi lui Iisus au crezut din primul moment că acesta a înviat, deoarece toate descrierile au acest adaos de miracol, legendă, etc şi nu reprezintă o relatare uşoară. Pregătirea întregi drame a răstignirii şi a învierii este dezvăluită în toată tradiţia anterioară. Însă până ce nu va fi tradus complet, nu cred că reprezintă o mare descoperire" a declarat istoricul Zoe Petre.
Mai circumspect este decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Vlad Nistor. Acesta a firmat că este posibil ca un astfel de document să fi fost scris imediat după moartea lui Iisus, dar până la o autentificare clară nu poate face mai multe declaraţii.