Un sicriu de zinc, descoperit în curtea Bisericii Mavrogheni (© Muzeul Municipiului București)

Descoperire neobișnuită în curtea Bisericii Mavrogheni din București

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 2 septembrie 2024

Cercetările arheologice întreprinse de echipa Muzeului Municipiului București în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” din București au condus la descoperirea unui scriu de zinc.

„Cum nu de multe ori întâlnești astfel de situații în săpăturile arheologice din București, imediat după curățare și înregistrarea contextului a fost luată decizia ca sicriul să fie scos întreg și pregătit pentru restaurare, urmând să fie deschis într-un mediu sigur și controlat, care să îi pună cât mai puțin în primejdie integritatea. Înainte de acest demers, au fost realizate analize chimice in situ și astfel a putut fi determinat că materialul din care a fost confecționat este zincul (puternic corodat), o informație capitală pentru a ști cum anume să fie manipulat și mai ales ce tratamente de restaurare îi pot fi aplicate”, precizează Muzeul Municipiului București, pe pagina de Facebook a instituției.

Conform Muzeului Municipiului București, sicriul a fost scos intact și ranforsat astfel încât să reziste la transportul până la Laboratorul de Restaurare de la Muzeul Olteniei Craiova.

„Odată ajuns la Craiova, restauratorii de acolo, în frunte cu dl. Leonard Ionescu, au luat toate măsurile necesare pentru securizarea obiectului și eliminarea oricăror pericole biologice prin expunerea la tratamente fizice și chimice”, precizează Muzeul Municipiului București.

Situată în apropiere de Piața Victoriei, Biserica „Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni este singura construcție rămasă în picioare din amplul complex de clădiri ridicat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către domnitorul Nicolae Mavrogheni. Pe lângă biserică, acesta cuprindea cimitirul, chiliile călugărilor, trei mori de vânt, reședința de vară a domnitorului, precum și visteria apelor ce alimenta casele boierești de pe Podul Mogoșoaiei (azi Calea Victoriei).

Cercetările arheologice efectuate în ultimii ani de specialiștii Muzeului Municipiului București la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni au condus la realizarea unor descoperi remarcabile, printre care se numără mormintele unor copii din familii înstărite sau segment dintr-o conductă de apă din epoca fanariotă.

Mai multe pentru tine...