Descoperire arheologic─â de propor╚Ťii, la muzeul Por╚Ťile de Fier jpeg

Descoperire arheologic─â de propor╚Ťii, la muzeul Por╚Ťile de Fier

­čôü Antichitate
Autor: C─ât─âlin C─âruntu, C─ât─âlin C─âruntu, C─ât─âlin C─âruntu, C─ât─âlin C─âruntu

Colosala descoperire a survenit ├«n timpul lucr─ârilor de reabilitare a muzeului, demarate ├«n urma unui proiect grandios, cu finan╚Ťare european─â. Speciali╚Ötii lucreaz─â pentru a afla perioada de provenien╚Ť─â ╚Öi tipul construc╚Ťiei.

Ieri diminea╚Ť─â, muncitorii care excavau suprafa╚Ťa din curtea muzeului Regiunii Por╚Ťile de Fier au avut surpriza ca lamele utilajelor s─â se loveasc─â de un bloc de piatr─â, de mari dimensiuni. Imediat, la fa╚Ťa locului au venit echipele de arheologi din cadrul institu╚Ťiei muzeale, care au continuat s─âp─âturile.

Efortul lor a generat rezultate incredibile. De sub p─âm├ónt s-a ivit zidul unei construc╚Ťii circulare, realizat─â din piatr─â de munte.

image

ÔÇ×Ini╚Ťial am zis c─â este vorba despre o fortifica╚Ťie feudal─â. Pe m─âsur─â ce am dezv─âluit o suprafa╚Ť─â din ce ├«n ce mai mare din zid, problema s-a complicat, pentru c─â ne-am dat seama c─â are o form─â cel pu╚Ťin semicircular─â. Poate fi un circ, un amfiteatru sau altceva. Deocamdat─â sunt supozi╚Ťii ╚Öi nu e bine s─â ne hazard─âm. Orice e posibil, mai ales c─â Drobeta a fost unul din ora╚Öele mari ale Imperiului RomanÔÇŁ, ne-a spus arheologul Gabriel Cr─âciunescu.

image

Lucrarea ini╚Ťial─â de reabilitare a fost sistat─â, iar speciali╚Ötii lucreaz─â, acum, pentru a afla cu certitudine perioada ├«n care a fost construit zidul ╚Öi mai ales, utilitatea misterioasei construc╚Ťii.Se continu─â cercet─ârileConform proiectului de reabilitare, pe locul unde s-a descoperit misterioasa construc╚Ťie trebuia s─â se ridice un pavilion multifunc╚Ťional. Locul a devenit, ├«ns─â, un ╚Öantier arheologic.

ÔÇ×Trebuie s─â desfacem zidurile, ca s─â vedem exact care este traiectoria lor. Vom trasa o sec╚Ťiune de circa 3-4 metri l─â╚Ťime ╚Öi vom observa depunerile de material arheologic, pentru c─â acum nu putem spune cu precizie mai multe detalii. F─âr─â s─â ╚Ötie, muncitorii au luat esen╚Ťialul, adic─â p─âm├óntul din partea superioar─â, cu ajutorul c─âruia ne-am fi putut da seama de vechimea construc╚Ťiei. Este o descoperire extraordinar de important─â, indiferent dac─â este din perioada feudal─â sau din cea roman─âÔÇŁ, a mai spus dr. Gabriel Cr─âciunescu.