Sarcofagele antropomorfe au fost descoperite în lunile martie 2022 și mai 2022

Cui aparțin cele două sicrie de plumb descoperite după incendiul de la Catedrala Notre-Dame

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 13 decembrie 2022

Cele două sicrie de plumb descoperite după incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris aparțin unui cavaler nobil necunoscut, respectiv unui prelat celebru, au anunțat oamenii de știință care le-au analizat.

Sarcofagele antropomorfe au fost descoperite în lunile martie 2022 și mai 2022 de echipe de cercetători de la Institutul național de cercetări arheologice preventive (INRAP) cu ocazia unor săpături prealabile lucrărilor de reconstrucție a fleșei catedralei, distrusă parțial de incendiul devastator din aprilie 2019, relatează Agerpres.

Ele au fost trimise apoi la Institutul medico-legal din Toulouse, care a primit sarcina de a le deschide și de a studia osemintele defuncților și alte obiecte prezente în sicrie.

Sarcofagul descoperit în martie datează dintr-o perioadă cuprinsă între secolul al XIV-lea și secolul al XVII-lea, potrivit lui Christophe Besnier, coordonatorul săpăturilor arheologice. El conține cadavrul unui bărbat îmbălsămat, a cărui identitate nu a putut fi încă stabilită.

Potrivit lui Eric Crubery, antropolog al Universitatea Toulouse III, care a participat la aceste analize, defunctul ar fi avut „între 25 și 40 de ani”, „practica echitația de la o vârstă fragedă” și „avea o deformare craniană ușoară”, suferind probabil și de tuberculoză, a precizat el într-o conferință de presă organizată la Toulouse.

Ar fi vorba despre un nobil cu rang înalt, deoarece „doar 4% din nobilime avea posibilitatea de îmbălsămare și de a avea un sicriu din plumb”, a reamintit specialistul francez.

În ceea ce privește al doilea sarcofag, amplasamentul său era deja cunoscut și el conținea un epitaf, medalii și o placă memorială care face trimitere la preotul Antoine de La Porte. Acesta din urmă, decedat la 83 de ani în 1710, era un prelat al cărui portret este conservat la Muzeul Luvru din Paris.