Catedrala Notre Dame din Paris a luat foc  Turla centrală s a prăbușit jpeg

Catedrala Notre-Dame din Paris a luat foc. Turla centrală s-a prăbușit

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 aprilie 2019

Un incendiu puternic a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din Europa.

Update: Întregul acoperiş al catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, informează Reuters. Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. 

"Practic, întregul acoperiş a dispărut. Nu văd nici o speranţă pentru clădire", a declarat Jacek Poltorak, martor ocular, care privea focul de la balconul de la etajul cinci al unei clădiri aflate în apropiere.

Știrea inițială:  Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), cel mai probabil în urma unor lucrări de renovare, spun pompierii, care intervin la faţa locului. Potrivit unor imagini difuzat pe reţelele de socializare, flăcările au cuprins întreg acoperişul. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns un „incendiu teribil“. „Un incendiu teribil este în curs la Catedrala Notre-Dame din Paris. @PompieriiDinParis încearcă să oprească flăcările. Suntem mobilizaţi la faţa locului în strânsă legătură cu @diocezaparis. Invit pe fiecare să respecte perimetrul de securitate“, a scris ea pe Twitter. Nu există informaţii despre victime. 

Citește și: Istoria celei mai prețioase Coroane: Cununa de Spini a lui Hristos, adăpostită de Catedrala Notre-Dame din Paris 

Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcția catedralei Notre-Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345 și s-a terminat odată cu lucrările de pe fațada vestică. Cu toate că proiectul inițial și evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

În timpul Revoluției Franceze, catedrala a fost profanată și transformată în „Templu al Rațiunii”, însă a revenit la menirea inițială în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801. Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Catedrala Notre-Dame din Paris era vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, de sărbători sau alte evenimente importante, se ajungea chiar și la 50.000 de vizitatori pe zi.