Conflictul israeliano-egiptean, mutat şi în patul conjugal
Înalta Curte Administrativă a confirmat sâmbătă o decizie care îi deposedează de cetăţenie pe egiptenii care se căsătoresc cu femei israeliene, într-un caz care ilustrează sensibilitatea subiectului în Egipt, în pofida păcii semnate cu Israel în urmă cu peste 30 de ani, relatează AFP.
Judecătorul Mohammed al-Husseini a decis că Ministerul de Interne trebuie să îi ceară Guvernului să ia măsuri pentru a-i deposeda de cetăţenie pe egiptenii căsătoriţi cu o israeliană, precum şi pe copiii lor.
Hotărârea Înaltei Curţi nu poate fi atacată în apel.
Judecătorul a declarat că decizia nu se aplică egiptenilor căsătoriţi cu femei arabe care au cetăţenie israeliană.
"Cazul unor bărbaţi (egipteni) căsătoriţi cu femei arabe israeliene este diferit de cel al celor căsătoriţi cu israeliene de origine evreiască deoarece (arabii israelieni) trăiesc sub ocupaţie israeliană", a declarat Husseini în faţa Curţii.
"Decizia Curţii ţine cont de securitatea naţională a Egiptului", a subliniat el.
Anul trecut, un tribunal de primă instanţă a cerut Ministerului de Interne să examineze cazul unui egiptean căsătorit cu o israelliană, şi al copiilor lor, pentru a "lua dispoziţiile necesare în vederea deposedării lor de naţionalitate".
Ministerele egiptene de Interne şi de Externe au atacat în apel această decizie, argumentând că acest tip de hotărâre revine Parlamentului.
Nabil al-Wahsh, avocatul care a adus cazul în faţa tribunalului, a subliniat că "legea privind naţionalitatea egipteană avertizează asupra oricărui mariaj cu o persoană considerată sionistă".
Nu trebuie să se permită naşterea unei generaţii "care să nu mai fie loială Egiptului şi lumii arabe", a declarat el. Copiilor rezultaţi din aceste căsătorii "nu trebuie să li se permită să efectueze serviciul militar", potrivit lui.
El a afirmat, de asemenea, că autorităţile egiptene au refuzat să furnizeze numărul exact al egiptenilor căsătoriţi cu israeliene, estimările sale fiind de aproximativ 30.000. "Majoritatea sunt căsătoriţi cu israeliene considerate sioniste şi numai 10 la sută s-au căsătorit cu o arabă israeliană", a adăugat el.
"Decizia Curţii este în favoarea Egiptului, o naţiune de leadership, de istorie şi civilizaţie", a continuat Wahsh, apreciind că "este pentru protecţia Egiptului şi a tinerilor egipteni, precum şi pentru securitatea naţională".
"Decizia survine în timp ce Israelul continuă asaltul asupra celor care iubesc pacea. Ultimul exemplu este agresiunea împotriva unui vapor cu ajutor umanitar care se îndrepta spre Fâşia Gaza, aflată sub blocadă", a declarat el.
Luni, comandouri israeliene au atacat un convoi de nave care transporta sute de militanţi propalestinieni şi tone de ajutoare umanitare pentru Fâşia Gaza, provocând moartea a nouă civili.
Mii de egipteni, în special dintre cei care locuiau în Irak şi care au fost nevoiţi să părăsească ţara în timpul războiului din Golf din 1990, au plecat să caute de muncă în Israel, unde s-au şi căsătorit.
Egiptul a fost, în 1979, prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul. Problema relaţiilor cu Israelul rămâne însă delicată în cadrul societăţii egiptene.