Comorile din Kremlin: moda bijuteriilor în secolele XII-XIII
Inaugurând această nouă parte a expoziţiei în subsolul Catedralei Buna Vestire, directoarea Muzeelor din Kremlin, Elena Gagarina, a menţionat următoarele:„Comorile sunt, probabil, cea mai interesantă descoperire arheologică de pe teritoriul Kremlinului. Aici au fost găsite în jur de 20 de comori de componenţă diferită, aparţinând diferitelor epoci. Una este să citeşte despre ele într-un articol ştiinţific, care publică date despre comorile Kremlinului, şi alta este să vezi toate acestea pe viu”.
Iată acum se poate vedea pe viu care a fost, de exemplu, moda la bijuteriile moscoviţilor în secolele XII-XIII. Brăţările, mărgelele şi inelele expuse pot fi invidiate de orice contemporan. Argint valoros, ţesături dintre cele mai fine, mărgele din sidef şi perle – această comoară a fost descoperită în 1988 lângă porţile de paradă ale Kremlinului. Specialiştii consideră că, cel mai probabil, ea a fost ascunsă în zilele îngrozitoare ale iernii din 1238, când Moscova a fost asediată de hoarda tătaro-mongolă a hanului Batâi. Probabil, o orăşeancă influentă a reuşit să ascundă în pământ bogăţiile sale, dar a murit după aceea sau a fost luată ostatică.
Sunt prezentate la expoziţie şi lucruri din comoara descoperită în 1976, în momentul curăţării unei fântâni vechi de la Turnul Arsenal din Kremlin. Această fântână a fost construită de arhitecţi italieni la sfârşitul secolului al XV-lea pe locul unor izvoare. Până în prezent intră apă în fântână. În timpul curăţirii acestei fântâni s-a descoperit o comoară cu obiecte din secolele XV-XVI:o cămaşă de zale, două coifuri şi două etriere. Echipamentul de luptă a fost întotdeauna foarte scumpe, fiind păstrat cu mare grijă. Probabil că a fost ascuns în fântână într-un moment foarte critic. Sau poate că cineva a furat aceste lucruri şi le-a ascuns acolo.
Fireşte, în comorile din Kremlin s-au găsit mulţi bani dintre cei mai diferiţi:ducaţi veneţieni şi olandezi, dirhami ai Hoardei de Aur, monede maghiare, franceze, engleze, suedeze, poloneze, deoarece Moscova a făcut comerţ cu întreaga lume. În Rusia Veche se foloseau rar monedele de aur, însă cele de argint – des. După părerea lui Serghei Zverev, expert la Muzeele din Kremlin, monedele ruseşti străvechi nu seamănă deloc cu cele actuale.
„În acele timpuri în Rusia nu se prelucra argintul, de aceea metalul trebuia economisit. Monedele străine erau transformate în rigle de argint din care se întindea un fel de sârmă, care era tăiată în bucăţi şi din aceste bucăţi mici se bătea moneda”.
Se speră că expoziţia „Comorile şi antichităţile Kremlinului din Moscova” va fi permanent completată cu noi exponate, căci cercetările arheologilor pe teritoriul Kremlinului continuă.
Sursa:http://romanian.ruvr.ru