
Cine sunt „Îndrăgostiții de la Gumelnița”?
Astăzi, de Dragobete - ziua iubirii, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a publicat mai multe fotografii și informații despre „Îndrăgostiții de la Gumelnița”, o pereche unică de statuete antropomorfe preistorice și una dintre capodoperele din colecțiile MNIR.
Cele două siluete umane, una feminină, cealaltă masculină, de mici dimensiuni (6,8 cm înălțime), modelate din lut, sunt specifice culturii arheologice Gumelnița, mileniul V a.Chr.
Perechea de îndrăgostiţi a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice din 1960, coordonate de Vladimir Dumitrescu în situl eneolitic de la Gumelniţa (Olteniţa, jud. Călăraşi) – considerat de specialişti una dintre cele mai importante aşezări din perioada eneolitică (epoca aramei și a pietrei, interval de timp în care metalele, precum cuprul și aurul, sunt prelucrate și utilizate pentru prima dată de către comunitățile preistorice) din spaţiul est-european.
„Deși modelată schematic, piesa este cu totul specială, fiind unul din rarele cazuri de reprezentare a cuplului bărbat-femeie din arta neo-eneolitică.
Din punct de vedere morfologic, artefactul este o descoperire unică, reprezentând una dintre creaţiile originale ale civilizaţiei gumelniţene.
Atrage atenţia în mod special maniera în care au fost înfăţişate cele două personaje și emoţionează afecțiunea dintre cei doi. Statuetele au corpurile lipite și baza comună. Braţul stâng al statuetei feminine este petrecut pe după mijlocul statuetei masculine, în timp ce braţul drept al personajului masculin este aşezat pe spatele personajului feminin, cuprinzându-l pe după umeri, într-un gest de tandreţe şi de ocrotire”, precizează MNIR.
Mai multe pentru tine...