Cetatea Râșnov, preluată din nou de primărie
De aproape doi ani nu reziliase Primăria Râșnov contractul cu firma care trebuia să reabiliteze Cetatea Râșnov, însă abia acum a preluat stabilimentul. Este a doua oară când un privat nu se descurcă.
Cetatea Râșnov de la Brașov nu pare să se simtă deloc bine atunci când este gestionată de un privat. În urmă cu aproape două decenii, aceasta se afla sub managementul unui Italian, care o primise de la primarul orașului brașovean.
Italianul a făcut o serie de construcții fără avizul Ministerului Culturii, astfel încât Cetatea țărănească a necesitat să fie adusă la starea dinainte, în momentul în care a fost preluată din nou de autorități.
Acum, Primăria Râșnov s-a văzut nevoită să preia din nou cetatea din mâinile unei firme private către care o predase în urmă cu doi ani pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare și modernizare. Cum acestea nu s-au mai derulat, Primăria Râșnov a reușit să rezilieze contractul în urmă cu aproape doi ani. Cu toate acestea, abia acum a reușit să și preia cetatea.
„După aproape doi ani de la rezilierea de comun acord a contractului de reabilitare și modernizare a Cetății Medievale și după nenumărate negocieri, Primăria Orașului Râșnov a reușit să preia, de la Romconstruct, amplasamentul Cetății Medievale. Contractul a fost reziliat în data de 11 iulie 2022. De atunci și până acum, între constructor și primărie au fost purtate o serie de negocieri și discuții pentru punerea în siguranță a monumentului, pentru stabilirea restului lucrărilor de executat și implicit pentru predarea amplasamentului către autoritățile locale pentru a putea continua lucrările de restaurare”, a precizat Răzvan Iancu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râșnov.
Începând cu 29 iulie 2022, constructorul și-a retras muncitorii de la cetate. Au urmat mai multe luni în care schelele din interiorul și din exteriorul cetății au fost demontate, iar lucrările executate au fost puse în siguranță.
Primăria a constituit o comisie care să efectueze o recepție a lucrărilor. Deoarece contractul a fost reziliat de comun acord, iar lucrările nu au fost finalizate în totalitate, nu s-a putut încheia decât un proces-verbal de recepție parțială.
Pentru că au fost identificate anumite neconcordanțe între lucrările executate și cele regăsite în proiect, în data de 8 decembrie 2023 a fost emis un proces-verbal de respingere a lucrărilor. La solicitarea autorităților locale, constructorul a remediat o parte din problemele identificate, dar nu în totalitate. Procesul-verbal de recepție parțială a lucrărilor a rămas în continuare neschimbat, iar lucrările au fost respinse. Din acest motiv, constructorul nu a dorit să predea amplasamentul înapoi către primărie.
Acum, primăria se va ocupa întocmirea expertizelor și actualizarea proiectului tehnic pentru restul lucrărilor de executat. Acest pas este necesar pentru lansarea licitației care va stabili un nou constructor, care să finalizeze proiectul de restaurare și modernizare a Cetății Medievale Râșnov.
Sursa: adevarul.ro