
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă pentru public / FOTO
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare.
Cetatea, care a fost închisă timp de trei ani, s-a aflat într-un amplu proces de consolidare și conservare printr-un proiect european accesat de Consiliul Județean Argeș. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 25.668.767,19 lei, precizează Consiliul Județean Argeș, pe pagina de Facebook a instituției.
Cetatea Poienari a fost redeschisă oficial printr-un eveniment care a avut în prim-plan prezentarea investițiilor realizate în cadrul proiectului de restaurare și consolidare, finanțat din fonduri europene și implementat de Consiliul Județean Argeș, cât și promovarea cetății ca obiectiv istoric și cultural reprezentativ în peisajul turismului argeșean. Evenimentul a debutat cu un moment artistic inedit, un monolog susținut de actorul Puiu Mărgescu de la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, în rolul domnitorului Vlad Țepeș, alături de frumoase domnițe îmbrăcate în ținută de epocă.
Situată în comuna Arefu, sat Căpățânenii Pământeni, la o altitudine de 850 de metri, cetatea se înalță semeață din stâncă și oferă o priveliște spectaculoasă asupra Văii Argeșului, Munților Făgăraș și bineînțeles a faimosului drum Transfăgărășan. Barajul și Lacul Vidraru completează perfect acest peisaj de poveste, informează Ministerul Culturii.
Accesul la cetate se face urcând cele 1.480 de trepte – o adevărată aventură pentru cei pasionați de natură, istorie și peisaje care îți taie respirația, precizează Ministerul Culturii, care recomandă „echipament adecvat și mult entuziasm – pentru că efortul vă va fi cu siguranță răsplătit”.











Cetatea Poenari sau Cetatea lui Ţepeş Vodă este o construcţie deosebită atât prin locul de construire, arhitectura sa, dar şi prin misterul istoriei sale. Deşi a fost cercetată ani întregi sunt încă destule întrebări ce atârnă asupra cetăţii. Întrebări ce probabil nu-şi vor găsi răspuns din lipsa dovezilor. De aceea Cetatea Poenari rămâne un loc fascinant ce trebuie trecut pe lista locurilor din România ce trebuiesc vizitate obligatoriu.
Cetatea Poienari poate fi vizitată după următorul PROGRAM:
- Zilnic: între 10:00 - 18:00
- Ultimul grup urcă la ora 17:00
Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele pot fi achiziționate atât fizic, de la cetate, cât și online, prin cardul turistic – ARGES TURIST PASS.