image

Ceremonial militar și religios pe Dealul Coșna

📁 Istorie recentă
🗓️ 21 august 2024

În data de vineri, 09.08.2024, pe Dealul Coșna, com Părgărești, jud. Bacău, a avut loc manifestarea anuală comemorativă, științifică și de tradiții militare, organizată de Grupul de acțiune ,,Coșna”, cu aprobarea și sprijinul Statutului Major al Apărării, al Primăriei și Consiliului Local al Unității Administrativ Teritoriale Pârgărești, precum și al unor entități publice și private, sponsori și oameni de bine, apropiați de valorile și tradițiile Armatei României. 

      Elementul central al activității din acest an de pe Dealul Coșna l-a constituit inaugurarea și sfințirea celei de-a Treia Cruci Comemorative și a unei Plăci de Onoare, dedicate cinstirii memoriei tuturor ostașilor căzuți la datorie pentru țara lor în confruntările armate care au avut loc în zonă în anii Marelui Război. 

      Astfel, începând din 09.08.2024, Dealul Coșna devine un spațiu memorial de comemorare comună al ostașilor români, francezi, germani, maghiari și austrieci care, acum mai bine de un secol, s-au înfruntat dramatic și au murit pentru țara lor în întreg arealul de bătălie al Oituzului. 

www desteptarea jpg

      La ceremonialul miltar și religios din 09.08.2024 au fost prezenți Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, generalul-maior Claudiu Mihail Sava, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, reprezentant al Statului Major al Apărării, generalul (r.) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General (2010-2014), generalul (r.) Daniel Petrescu, fost șef al Statului Major al Apărării (2019-2023), generalul-locotenent (r) Corneliu Postu, fost director al Statului Major al Apărării (2017-2024), în prezent președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, subprefectul jud. Bacău Gabriel Stănică-Lupu, colonelul Pierre Paqueteau, ataşatul militar al Franței în România, comandorul Ciprian Marin, comandantul Bazei 95 Aeriană ,,Căpitan Erou Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău, colonelul Claudiu Tamaș, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată” Podu Înalt” Iași, colonelul Radu Riti, directorul Muzeului Militar National ,,Regele Ferdinand I”, militari români și francezi din Divizia Multinațională Sud-Est, reporterul francez de război Jean-Christian Tirat, reprezentant al familiei eroului francez Paul-Édouard Berge, căzut în luptele de pe Dealul Coșna, Ion Luncanu,  reprezentantul Asociației ,,Souvenir Français” și președintele Asociației „15 Dorobanți «Războieni»”, ing. Florin Boșoteanu, președintele Asociației „Prospectorii Istoriei”, Alin Dimăncescu, descendent al fraților Ioan și Dimitrie Dimăncescu, ofițeri  care au luptat pe Dealul Coșna, reprezentanți din mai multe structuri de apărare și ordine publică din jud. Bacău.   

     De asemenea, la eveniment au luat parte, Marius-Gabriel Gheorghiță, primarul comunei Pârgărești, primarii orașului Târgu Ocna și ai comunelor Oituz și Bogdănești, jud. Bacău, ing. Gheorghe Fron, primarul com. Cornu Luncii, jud. Suceava, dr. Aurica Ichim, reprezentant al Primăriei Municipiului Iași, director al Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, reprezentanți ai Asociației Naționale a Cultului Eroilor (ANCE) ,,Regina Maria” și ai ANCMRR, Filialele Județene Bacău, Bihor, Iași, Suceava, Neamț și Galați, precum și un numeros public din întreaga zonă a jud. Băcău. 

    Delegatia  ANCMRR, Filiala Județeană Iași la activitatea comemorativă de pe Dealul Coșna a fost condusă de președintele filialei, colonel (rtr.) Gheorghe Pancu. 

       După intonarea Imnului Național al României, a fost inaugurată și sfințită cea de-a Treia Cruce Comemorativă și Placa de Onoare, realizate de sculptorul Cornel Solomon, președintele Subfilialei Slănic Moldova a ANCE ,,Regina Maria”, cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local al comunei Pârgărești, jud. Bacău. 

      Serviciul religios a fost oficiat de preoți ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Romano-Catolice, conduși de părintele ahimandrit Pimen Costea, vicar administrativ, arhimandrit Andrei Ioniță și preot Ioan Bârgăoanu / Protopopiatul Onești din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, precum și de preot dr. Fabian Doboș din Dieceza Romano-Catolică de Iași,  

      A urmat transmiterea de mesaje în numele instituțiilor pe care le reprezintă de către Marius-Gabriel Gheorghiță, Mircea Fechet, generalul-maior Claudiu Mihail Sava, generalul-locotenent (r) Corneliu Postu, colonelul Pierre Paqueteau, Ion Luncanu,  Jean-Christian Tirat, Alin Dimăncescu și col. (r.) dr. Dan Prisăcaru.  

     După depunerea coroanelor de flori, ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Bacău și cu survolul aeronavelor IAR-99 Șoim și IAR 330 SOCAT, aparținând Bazei 95 Aeriană ,,Căpitan Erou Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău.  

image

    Readucem în atenție faptul că prima Sf. Cruce din Ansamblul Monumental ,,Coșna”, ridicat în 2019, este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coșna și zona adiacentă în Războiul de Întregire Națională, iar a doua Sf. Cruce este înălțată pentru locotenentul erou Paul Édouard Berge din Misiunea Militară Franceză, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna, la 10 august 1917, în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”. 

image

    Trecerea la Ansamblul Memorial Internațional ,,Coșna”, la 09.08.2024, a avut loc din initiativa Grupului de acțiune ,,Coșna”, prin înălțarea celei de-a Treia Sf. Cruci și amplasarea Plăcii  de Onoare pe care este înscripționat, în limbile română, franceză, germană și engleză, textul „Onoare și respect ostașilor căzuți la datorie pentru țara lor, în această zonă, în confruntările armate din anii Marelui Război”. 

      Referitor la semnificația și importanța evenimentului de pe Dealul Coșna din 09.08.2024, precum și la intențiile de dezvoltare, în viitor, a acestui proiect comemorativ, colonelul (r.) dr. Dan Prisăcaru, coordonatorul Muzeului Militar „Ștefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național  „Regele Ferdinand I”, direcțional al Grupului de acțiune ,,Coșna” pentru cooperarea inter-instituțională, a precizat următoarele: 

      ,,Este o bucurie și o onoare sa fim, din nou împreună, aici, pe Dealul Coșna, la Ceremonialul militar organizat cu sprijinul Statului Major al Apărării, al structurilor desemnate din Forțele Aeriene și Forțele Terestre ale Armatei Române și al autoritățile locale! 

     Bucuria este cu atât mai mare în contextul în care astăzi, 9 August 2024, îndeplinim ce ne-am asumat la 13 August 2021, tot aici pe Dealul Coșna, când am anunțat că Ansamblul Monumental ridicat în 2019 trebuie să devină Ansamblul Memorial Internațional, în care să fie comemorați toți ostașii din armatele României și ale Aliaților săi, precum și din armatele adversarilor de la acea vreme, căzuți la datorie, pe aceste locuri, în confruntările militare din Marele Război. 

     Este cunoscut faptul că militarul se află sub Jurământ în serviciul țării sale și trebuie să-și îndeplinească misiunea acolo unde este trimis să lupte !  

     Se știe că războaiele și legitimitatea acțiunilor armate nu sunt decise de militarii din front, ci reprezintă chestiuni care țin de decizia politică a statelor și de cursul unor evenimente internaționale grave care au avut loc de-a lungul vremurilor și timpurilor ! 

     Din nefericire, astfel de evenimente sunt în derulare și în prezent, războiul actual din Ucraina fiind un tragic exemplu în acest sens ! 

    Este de datoria noastră să nu uităm lecțiile amare ale istoriei, să învățăm din tragismul acestora, să nu repetăm acțiunile distructive și ororile săvârșite în trectul mai îndepărtat sau mai apropiat și să ne respectăm eroii care s-au jertfit pentru Țară, să apărăm libertatea, valorile democratice și dreptul popoarelor de a-și hotări singure calea de urmat ! 

    În acest sens, anunțăm astăzi, 9 August 2024, că, prin acțiune solidară și sprijin al tuturor celor care ne vor fi alături, vom continua dezvoltarea proiectului Ansamblului Memorial Internațional de pe Dealul Coșna printr-o serie de activități, dintre care enumerăm: 

        -  pavoazarea Monumentului cu 2 tunuri; 

         - extinderea porțiunii de tranșee placate cu lemn, așa cum a fost acum 107 ani; 

         - realizarea și amplasarea unor plăci comemorative din piatră, aici în dreapta Monumentului, pe care să fie înscripționate date sintetice privind denumirile marilor unități și unități române, germane, austriece și ungare (armate, corpuri de armată, divizii, brigăzi, regimente, batalioane independente) care au dus acțiuni de luptă în zona Coșna și în întreaga Bătălie a Oituzului în Marele Război, nr. de efective angajate în acțiuni militare, morți, răniți și dispăruți; 

        - constuirea unu spațiu muzeal comamorativ care să cuprindă artefacte ale confruntărilor armate din anii 1916-1918 din zona Coșna și întreg arealul Oituzului. 

       Pentru materializarea acestor activități, Grupul de acțiune ,,Coșna” va demara consultări cu toate entitățile ce vor fi implicate în continuarea proiectului Memorialului Internațional ,,Coșna” și va fi solicitat sprijin științific și documentar de la instituții din țară, precum și din Franța, Germania, Austria și Ungaria. 

       Astfel, există premise să realizăm, de comun acord, un spațiu comemorativ simbolic în care să fie omagiați, aici, pe Dealul Coșna, toți militarii căzuți pentru țara lor în confruntările armate din întreaga zonă a Oituzului în anii Marelui Război.  

     Închei, adresând în numele Grupului de acțiune ,,Coșna” mulțumirile  noastre camaraderești tuturor celor care au fost și ne sunt alături în acest proiect, militari și civili, instituții publice, agenți economici, donatori, sponsori și oameni de bine ! 

      Cu o mențiune aparte pentru Primăria și Consiliul Local al Com. Părgărești, Dl. Primar Marius-Gabriel Gheorghiță, care a sprijinit onorarea, la acest moment aniversar 2024, a angajamentului asumat pe Dealul Coșna în august 2021 de a ridica cea de-a Treia Cruce Comemorativă și Placa de Onoare pentru a trece în etapa de Ansamblu Memorial Internațional. 

     Totodată, transmitem calde și respectuoase mulțumiri către Dvs., toți cei prezenți astăzi pe Dealul Coșna, din diferite locuri ale țării, militari și civili, precum și către reprezentanții diplomatici ai statelor care au auvt combatanți în această zonă în Marele Război ! 

      Vă asigurăm că suntem hotărâți să ne facem cât mai bine datoria și reamintim că numai prin acțiune întrunită și solidaritate vom izbândi !  

Așa să ne ajute DUMNEZEU !”