Sarcofag egiptean (foto: Pixabay)

Cercetătorii au descoperit ce miros aveau mumiile egiptene

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 14 februarie 2025

Potrivit unui studiu publicat recent în revista editată de American Chemical Society, mumiile antice egiptene aveau un miros mai degrabă „lemnos”, „picant” și „dulce”.

Cercetătorii au analizat nouă corpuri mumificate de la Muzeul Egiptean din Cairo, dintre care majoritatea datează din mileniile I și II î.Hr., folosind o combinație de instrumente și tehnici senzoriale, în cadrul primului studiu de acest gen din lume, informează Agerpres.

„Mirosul corpurilor mumificate a atras de ani întregi un interes semnificativ din partea experților și a publicului larg, dar până acum nu a fost efectuat niciun studiu științific combinat chimic și perceptiv”, a declarat autorul principal al cercetării, profesorul Matija Strlic de la University College London (UCL) și Universitatea din Ljubljana.

Conform studiului, experții au calificat rămășițele mumificate drept „plăcute din punct de vedere hedonic”, cu descriptori „balsamici” (mirosuri „grele”, „dulci”, „lemnoase”)”.

Mirosurile au fost descrise ca fiind „lemnoase” în 78% din studiile de caz, „picante” în 67% și „dulci” în 56%, în timp ce „asemănătoare cu tămâia” și „stătut, rânced” au primit fiecare 33% din totalul evaluărilor.

Mumificarea în Egiptul Antic presupunea de obicei tratarea trupului unei persoane decedate cu uleiuri și rășini, inclusiv cele de pin, cedru și ienupăr, pentru a conserva corpul și sufletul în viața de apoi și pentru a le oferi mumiilor un miros plăcut.

Mai multe pentru tine...