Artemis I (© NASA)

Cea mai puternică rachetă construită de NASA: Lansare anulată pentru Artemis I / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 august 2022

Update: Lansarea spre Lună a noii rachete gigantice dezvoltate de NASA a fost anulată luni din cauza unei probleme tehnice detectate la unul dintre motoarele principale ale vehiculului spaţial, a anunţat agenţia spaţială americană într-o transmisiune video în direct, amânând astfel, de facto, cu cel puţin câteva zile această misiune, informează AFP şi Reuters.

Lansarea celei mai puternice rachete pe care a fabricat-o vreodată NASA era programată luni, la 15.33 ora României. Misiunea Artemis I, fără astronauți la bord, este considerată primul pas către viitorul explorării spațiale pe care NASA o pregătește.

Capsula Orion, plasată în vârful rachetei, va transporta un echipaj simulat, alcătuit din trei manechine: un bărbat și două femei, echipate cu senzori pentru a măsura nivelurile de radiații pe care le-ar întâlni un echipaj din viața reală, relatează adevarul.ro.

„Ne întoarcem pe Lună pentru a învăța să trăim, să muncim, să supraviețuim”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, în timpul unei conferințe de presă la începutul acestei luni, potrivit CNN.

Acesta a precizat că oamenii vor învăța, în misiunea pe Lună, cum să își folosească resursele pentru a supraviețui în condiții ostile: „Vom învăța cum să folosim resursele de pe Lună pentru a putea construi lucruri în viitor pe măsură ce mergem - nu un sfert de milion de kilometri depărtare, nu o călătorie de trei zile, ci la milioane și milioane de kilometri distanță într-o călătorie de luni și luni, dacă nu de ani”.

Artemis marchează o schimbare istorică

Obiectivul de a duce oameni pe Marte până în 2033 a fost stabilit de administrația Obama, iar administratorii NASA au susținut obiectivul de atunci.

„Cu Artemis care este lansat luni, NASA se află într-un punct care marchează o schimbare istorică, cu rolul de a pregăti cea mai semnificativă serie de misiuni de explorare științifică și umană de-a lungul unei generații”, a declarat Bhavya Lal, administrator asociat NASA pentru tehnologie, politică și strategie.

În cadrul misiunii Artemis II, programată pentru 2024, astronauții vor urma o cale similară ca și Artemis I, înconjurând Luna la o distanță mai mare decât oricare dintre misiunile Apollo. Artemis III, programată pentru sfârșitul anului 2025, va ateriza prima femeie și următorul bărbat la polul sudic al Lunii, unde regiunile aflate în umbră permanent pot adăposti gheață și alte resurse care ar putea susține astronauții în timpul plimbărilor lungi pe Lună.

Momentul lansării va fi transmis în direct de NASA pe canalul său de YouTube.

Foto sus: Artemis I (© NASA)