Cazarma Pompierilor din Timișoara își recapătă turnul de veghe
Cazarma Pompierilor din Iosefin, o importantă clădire, monument istoric, simbol al Timișoarei, construită în anul 1906, își va redobândi strălucirea inițială, când turnul de veghe domina întreaga zonă e vest al orașului.
Cazarma pompierilor din Iosefin este o clădire monument istoric din Timișoara proiectată de renumitul arhitect László Székely în stilul anilor 1900. A fost construită lângă vechea remiză a pompierilor pe locul vechiului turn de veghe.
Astăzi este sediul Detașamentul 2 de Pompieri Timișoara. În urmă cu câteva decenii, clădirea și-a pierdut turnul de supraveghere. Acesta va fi refăcut în cadrul unui proiect amplu de restaurare, inițiat de ISU Timiș, finanțat prin PNRR: “Reabilitare energetică și modernizare Sediul Detașamentului 2 Pompieri Timișoara”.
“Detașamentul 2 de Pompieri din Timișoara este una dintre structurile reprezentative la nivel național pentru specificul, misiunile și valorile serviciilor de urgență profesioniste, iar corpul de clădiri în care își desfășoară activitatea face parte din patrimoniul cultural și arhitectural al municipiului Timișoara. De cele mai multe ori timpul se răsfrânge cu cruzime asupra tuturor lucrurilor. Clădirile istorice nu fac excepție, în ciuda eforturilor de a fi conservate, fiind vizibil afectate de trecerea anilor”, au transmis cei de la ISU Timiș.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 15 martie 2024, iar amplasamentul a fost predat către constructor. Proiectul aprobat are o valoare de aproape 18 milioane de lei, iar termenul de implemementare este 36 de luni.
Povestea pompierilor din Timișoara
Cazarma Pompierilor a fost construită în zona Iosefin, lângă vechea remiză a pompierilor. Construcția a început în iulie 1905 și a costat în jur de 84.000 de coroane. A fost inaugurată în 1 iunie 1906.
Clădirea, în funcțiune și astăzi, are un corp principal și corpuri laterale. La parter se aflau remizele trăsurilor și patru grajduri pentru cai. La primul etaj se găseau încăperile comandantului, cele pentru odihnă și sala de așteptare a pompierilor, iar la al doilea diferite depozite și un rezervor cu apă pentru umplerea cisternelor. Turnul de veghe domina cartierul și întreaga zonă de vest a orașului.
În 1928 primăria a hotărât să renunțe la pompierii voluntari, corpul de pompieri urmând să fie format exclusiv din pompieri de meserie, înzestrat corespunzător. În 1936 MAI a dispus militarizarea pompierilor din Timișoara.
În acel moment pompierii dispuneau de trei cazărmi: cea din Iosefin, o cazarmă în Cetate (pe amplasamentul actual al Casei Adam Müller Guttenbrunn) și una în Fabric (lângă biserica greco-catolică). Aceste două cazărmi nu mai există.
După al Doilea Război pompierii sunt organizați în Grupul de Pompieri „Banat”, care în decembrie 2004 a fuzionat cu Inspectoratul de Protecție Civilă din Timiș, formând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat”. Actual, în Timișoara există două detașamente de pompieri, Detașamentul 1 de Pompieri Timișoara, cu sediul pe strada Înfrățirii, nr. 13, și Detașamentul 2 de Pompieri Timișoara, cu sediul în cazarma din Iosefin.
Sursa: adevarul.ro