Câte civilizații extraterestre ar putea exista în Calea Lactee?
Potrivit unui studiu publicat în Astrophysical Journal, în galaxia noastră (Calea Lactee – n.r) ar putea exista aproximativ treizeci de civilizații inteligente, care comunică activ.
Estimarea a fost făcută de o echipă de oameni de știință din Marea Britanie, baza presupunerii că viața ar evolua pe alte planete într-un mod similar celui în care a apărut pe Pământ.
„Ar trebui să existe cel puțin câteva zeci de civilizații active în galaxia noastră, pe baza presupunerii că este nevoie de cinci miliarde de ani pentru ca viața inteligentă să evolueze pe alte planete, ca pe Pământ. Această idee are în vedere evoluția, dar la scară cosmică. Noi numim acest calcul Limita Copernicană Astrobiologică”, a declarat cercetătorul principal Christopher Conselice, profesor de astrofizică la Universitatea din Nottingham, citat de Agerpres.
Pentru a face o estimare mai precisă cu privire la numărul de civilizații extraterestre din Calea Lactee, cercetătorii s-au bazat pe două limite, fragilă și dură. Limita fragilă reprezintă timpul necesar pentru evoluția civilizațiilor inteligente, mai puțin sau aproximativ cinci miliarde de ani. Oamenii capabili de comunicare la distanță au apărut la aproximativ 4,5 miliarde de ani de la debutul vieții. Limita dură este reprezentată de conținutul de metal din stelele asemănătoare Soarelui. Pentru ca un sistem solar să găzduiască viață inteligentă, oamenii de știință estimează că steaua trebuie să aibă un conținut de metal egal cu cel al Soarelui.
Pentru ca oamenii să intre în contact cu o civilizație extraterestră îndepărtată, aceasta trebuie să se mențină o lungă perioadă de timp. Oamenii sunt capabili să comunice pe distanțe lungi de aproximativ o sută de ani. Dacă civilizațiile apar, dar nu rezistă la fel de mult ca cea umană am putea să nu intrăm niciodată în contact cu ele.
„Dacă descoperim că viața inteligentă este comună, atunci acest lucru ar dezvălui faptul că civilizația noastră ar putea exista mult mai mult decât câteva sute de ani; în mod alternativ, dacă vom constata că nu există civilizații active în galaxia noastră, acesta este un semn rău pentru existența noastră pe termen lung. Căutând viața inteligentă extraterestră - chiar dacă nu găsim nimic - ne descoperim viitorul și soarta”, a mai spus Conselice.