Masca lui Tutankhamon (© Tarek Heikal / Wikimedia Commons)

Care a fost cauza morții faraonului Tutankhamon?

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 20 iunie 2023

A fost avansată o nouă teorie îndrăzneață cu privire la moartea faraonului adolescent Tutankhamon. Egiptologul Sofia Aziz consideră că a murit după un accident de car condus în stare de ebrietate, potrivit BBC Science Focus Magazine.

„Conducere sub influența alcoolului” ar putea fi tradusă, în termeni contemporani, cauza accidentului care ar fi dus, în cele din urmă, la moartea tânărului faraon Tutankhamon.

Egiptologul Sofia Aziz sugerează că oamenii de știință au greșit când au făcut profilul regelui ca fiind invalid și a propus controversata teorie potrivit căreia Tutankhamon s-ar fi  prăbușit cu un car de mare viteză, pe fondul consumului de vin (băutură despre care se știa că o iubea) și ar fi murit ca urmare a infectării unei răni deschise.

„Era ca un adolescent tipic, bea și probabil conducea carul prea repede", a declarat Aziz pentru BBC Science Focus.

Un studiu anterior important (din 2010) concluzionase că faraonul a murit probabil din cauza unei răni deschise coroborate cu un răspuns imunitar slăbit din cauza malariei.

Cercetătoarea a avut în vedere, printre altele, lucrurile cu care regele mort la vârsta de 19 ani a fost înmormântat, obiecte care indicau preferințele lui, printre care vin alb sec, șase care de război, o platoșă și alte armuri.

Aziz argumentează cu faptul că, în majoritatea accidentelor rutiere din zilele noastre, sunt implicați adolescenți și consideră că este posibil să fi fost așa și pe vremea când oamenii conduceau carele. Ea crede că în timpul accidentului cu carul, Tutankhamon s-ar fi ales cu  fractura descrisă de rapoartele de autopsie și cu o rană deschisă.

Aziz nu este de acord cu acea constatare anterioară potrivit căreia Tutankhamon avea dizabilități, considerănd procesul de mumificare poate distorsiona în mod natural un corp.

Teoria Sofiei Aziz nu a fost împărtășită în totalitate de alți experți contactați de BBC Science Focus, dar totuși există sugestii conform cărora Tutankhamon ar fi putut fi mai mobil decât se credea până acum, chiar dacă ar fi avut un picior „bătut” (picior strâmb).

„A fost un adolescent activ".

Sahar Saleem, profesor de radiologie și specialist în mumii de la Universitatea din Cairo, spune că  tomografiile computerizate ale mumiei lui Tutankhamon nu indică dovezi că  afecțiunea piciorului i-ar fi a cauzat regelui tulburări semnificative de mers. 

„Nu l-a împiedicat să participe la activități. A fost un adolescent activ", a concluzionat acesta. 

Dr. Zink Albert, șeful Institutului pentru Studiul Mumiei de la Centrul de Cercetare Eurac și coautor al studiului din 2010 amintit consideră că descoperirile cu privire la patologiile picioarelor lui Tutankhamon rămân valabile, potrivit declarațiilor făcute pentru BBC Science Focus.

Specialistul spune că nu există îndoieli că Tutankhamon avea o deficiență de mers, ceea ce face dificil de imaginat că ar fi fost în stare să meargă cu un car în poziție verticală.

„Este adevărat că a suferit de o fractură la picior. Deși este imposibil de dovedit cauza exactă", a spus acesta.

Secvențierea ADN ar putea elucida misterul morții timpurii a tânărului faraonului. Studiile de până acum  privind ADN-ul (puternic degradat) au fost limitate de tehnologia disponibilă. Organele interne nu au fost însă niciodată examinate.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Foto sus: Masca lui Tutankhamon (© Tarek Heikal / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...