BNR pune în circulaţie o monedă din aur dedicată aniversării naşterii lui Iorga jpeg

BNR pune în circulaţie o monedă din aur dedicată aniversării naşterii lui Iorga

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 22 iulie 2011

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 25 iulie, o monedă din aur dedicată aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga.

Moneda din aur are o valoare nominală de 100 de lei, formă rotundă, diametru de 21 de milimetri, greutatea de 6, 452 grame, calitate proof şi cant zimţat.

Aversul prezintă un moment din istoria României-intrarea domnitorului Mihai Viteazul în Alba Iulia-suprapusă peste coperta unei lucrări de istorie scrise de Nicolae Iorga, inscripţia în arc de cerc Romania, stema României, anul de emisiune "2011" şi valoarea nominală "100 lei".

Reversul prezintă portretul lui Nicolae Iorga şi semnătura acestuia, inscripţia în arc de cerc "140 de ani de la nastere" şi anii între care a trăit savantul:"1871" şi "1940".

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.450 de lei, exclusiv TVA.

Monedele din aur din emisiunea numismatică "Aniversarea a 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga" au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Nicolae Iorga (1871-1940) a fost unul dintre cei mai importanţi istorici, publicişti, scriitori şi oameni politici din România. A avut o activitate ştiinţifică importantă, fiind autorul a mii de volume şi recenzii şi a zeci de mii de articole şi studii. Nicolae Iorga a fost ales membru titular al Academiei Române în 1910.