Enigma (© Shutterstock)

Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 29 martie 2024

Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor naziste în cel de Al Doilea Război Mondial. Colossus a jucat un rol extrem de important în înfrângerea forțelor naziste ale lui Adolf Hitler.

Existența computerului a fost ascunsă publicului larg vreme de multe decenii și abia la începutul anilor 2000 a fost dezvăluită întregii lumi. Colossus este „urmașul“ Bombei, o mașină electromecanică folosită de matematicianul Alan Turing pentru descifrarea codurilor de criptare Enigma ale forțelor aeriene (Luftwaffe) și navale germane (Kriegsmarine) începând cu anul 1940.

La Bletchley Park, guvernul britanic a desfășurat un amplu program de descifrare a codurilor de transmisiuni naziste. Primii însă care s-au luptat să decripteze informațiile transmise de germani prin mașina de criptare Enigma au fost polonezii. Informațiile și experiența acumulate de criptanaliștii polonezi au fost extrem de prețioase pentru programul britanic.

Succesele în decriptarea mesajelor transmise prin Enigma au început să apară pentru Aliați în timpul bătăliei pentru Franța din primăvara anului 1940, prea târziu însă pentru a împiedica înfrângerea armatei franceze. Decriptarea codurilor folosite de Luftwaffe a ajutat Forțele Aeriene Regale britanice – RAF (Royal Air Force) – să se organizeze și să își îndrepte potențialul de luptă către zonele vizate de aviația nazistă în timpul Bătăliei Angliei. Același lucru s-a întâmplat și în Atlantic.

Decriptarea codurilor de comunicații folosite de flota germană și, în special, de submarinele germane a ajutat marina britanică (Royal Navy) să protejeze mai bine convoaiele navale britanice, care erau vânate de „haitele“ de submarine germane în scopul izolării Marii Britanii și înfometării populației. Descifrarea codurilor navale germane a permis Royal Navy să transforme submarinele germane din vânători în vânat.

Intrarea SUA în război, în urma atacului japonez din 7 decembrie 1941 asupra bazei navale de la Pearl Harbour, a condus la deschiderea unui nou front și în războiul codurilor în Pacific. Rezultatul confruntării navale și aeriene de la Midway, din 4-7 iunie 1942, în care flota japoneză a pierdut patru portavioane și un crucișător greu, a fost influențat de interceptarea și descifrarea reușită de către criptanaliștii americani ale mesajelor codificate japoneze.

Prin eforturi deosebite, Aliații au beneficiat de importante informații care au avut un impact major asupra desfășurării unor ample operațiuni din Al Doilea Război Mondial. Din puținele informații publice rezultă că și sovieticii au reușit să spargă codurile de criptare Enigma, dar și pe cele japoneze.

Dar nu numai Aliații au înregistrat succese în acest război al criptării și decodificării codurilor. Atât germanii, cât și italienii au obținut reușite punctuale. Războiul codurilor s-a prelungit și după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale. Războiul Rece a fost câmpul de confruntare între criptanaliștii anglo-americani și cei sovietici. La 34 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, războiul codurilor continuă, cu siguranță, și astăzi.

Descoperă marile bătălii de frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial în numărul 46 al revistei „Historia Special” (revista:special/46), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 29 martie - 28 iunie 2024, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără acum!
Cumpără acum!