ÔÇ×Basarabia 1918 2018: provoc─âri la adresa Rom├óniei la un secol de la Unirea Basarabiei cu ╚ÜaraÔÇŁ   la Universitatea din Bucure╚Öti jpeg

ÔÇ×Basarabia 1918-2018: provoc─âri la adresa Rom├óniei la un secol de la Unirea Basarabiei cu ╚ÜaraÔÇŁ la Universitatea din Bucure╚Öti

Conf. univ. dr. Marius Diaconescu va sus╚Ťine vineri, 17 Noiembrie 2017, la ora 12, o conferin╚Ť─â public─â despre Unirea Basarabiei: ÔÇŁBasarabia 1918-2018: provoc─âri la adresa Rom├óniei la un secol de la Unirea Basarabiei cu ╚ÜaraÔÇŁ. Conferin╚Ťa se va desf─â╚Öura ├«n Amfiteatrul Nicolae Iorga al Facult─â╚Ťii de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, etaj 1. 

Conferin╚Ťa propune o dezbatere despre provoc─ârile la adresa Rom├óniei cu ocazia Centenarului Unirii Basarabiei, care pot fi identificate at├ót pe plan intern, c├ót ╚Öi extern.

Politicienii din Rom├ónia ezit─â s─â adopte o declara╚Ťie ferm─â referitoare la dreptul Republicii Moldova de a se uni cu Rom├ónia, refuz─â s─â adopte o strategie oficial─â, asumat─â de Parlament ╚Öi de toate partidele politice, pentru Reunire. ├Än ciuda declara╚Ťiilor patriotarde prilejuite de diverse manifest─âri publice, majoritatea politicienilor din Rom├ónia dau dovad─â de la╚Öitate ├«n abordarea subiectului Basarabiei.

├Än schimb, politicienii din Moldova prefer─â s─â profite ├«n interes personal din pendularea ├«ntre Uniunea European─â ╚Öi Rusia, ceea ce contribuie la criza identitar─â a locuitorilor din Republica Moldova. Sus╚Ťinerea oarb─â a taberei declarat proeuropene, vizibil corupt─â, de c─âtre Rom├ónia ╚Öi Uniunea European─â s-a dovedit un e╚Öec.

Marea problem─â este criza identitar─â care ├«nc─â persist─â ├«n Republica Moldova dup─â 26 de ani de independen╚Ť─â. ├Än acest moment nu dorin╚Ťa de Unire este adev─ârata problem─â, ci identitatea moldovenist─â, care are ├«nc─â un suport foarte larg. Spre compara╚Ťie, rom├ónii din Transilvania, ├«n marea lor majoritate, nu s-au g├óndit la Unire p├ón─â dup─â intrarea Rom├óniei ├«n R─âzboi ├«n 1916, liderii lor politici militau pentru drepturile politice ale rom├ónilor ├«n cadrul Imperiului Austro-ungar. Dar to╚Ťi rom├ónii din Transilvania se socoteau rom├óni, nu ardeleni. Acesta a fost fundamentul identitar care le-a permis ├«n Octombrie ÔÇô Decembrie 1918 s─â adopte decizia de a se uni cu Rom├ónia. ├Äns─â ├«n cazul Basarabiei de azi, identitatea rom├óneasc─â este ├«nc─â minoritar─â ├«n favoarea moldovenismului. Indiferent de rolul ru╚Öilor ├«n propaganda care a creat moldovenismul, este un fapt care nu poate fi contestat ╚Öi a c─ârui efecte se v─âd incluisv ├«n ponderea redus─â a unioni╚Ötilor din Republica Moldova.

Pe plan extern, Rom├ónia trebuie s─â preia ini╚Ťiativa at├ót pe plan diplomatic, c├ót ╚Öi propagandistic. Rolul Moscovei ├«n problema Reunirii Basarabiei este indiscutabil. Exist─â o abordare direct─â a subiectului pe linia Bucure╚Öti ÔÇô Moscova? Trebuie s─â aducem Rusia la masa dialogului, inclusiv pentru a oferi garan╚Ťii privind minoritatea rus─â.

Ucraina este la fel un actor important. Kievul trebuie s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â reunirea Basarabiei nu implic─â un atentat la frontierele sale, adic─â nu vom revendica nordul Bucovinei ╚Öi sudul Basarabiei, pentru c─â nu este fezabil.

Ungaria este foarte preocupat─â de subiectul Reunirii Basarabiei, pe care ├«l folose╚Öte ├«n interesul minorit─â╚Ťii maghiare din Rom├ónia ╚Öi a planului de autonomie a secuilor. Cum contracareaz─â Rom├ónia ac╚Ťiunile ╚Öi propaganda Budapestei?

Probabil c─â pentru prima oar─â ├«n discursul public despre Basarabia este invocat rolul Turciei. Indiferent de pozi╚Ťia UE fa╚Ť─â de pre╚Öedintele Turciei, Rom├ónia nu trebuie s─â uite c─â Turcia joac─â un rol cheie ├«n Regiunea autonom─â G─âg─âuzia.

Rom├ónia are sau trebuie s─â aib─â un obiectiv clar de ╚Ťar─â: Reunirea Basarabiei. Ce face concret Rom├ónia pentru a-╚Öi atinge acest obiectiv? Este o direc╚Ťie asumat─â de diploma╚Ťia rom├óneasc─â? C├ót de implica╚Ťi sunt cet─â╚Ťenii Rom├óniei sau Moldovei? Care este rolul istoricilor? Ce facem dup─â 2018?

Acestea sunt principalele idei ╚Öi ├«ntreb─âri pe care conferen╚Ťiarul Marius Diaconescu vrea s─â le aduc─â ├«n discu╚Ťie. Vor comenta ╚Öi r─âspunde Ion Negrei, Vlad Bile╚Ťchi ╚Öi George Simion.

Conferin╚Ťa este organizat─â de Alian╚Ťa pentru Centenar prin Asocia╚Ťia Studen╚Ťilor de la Istorie Dacia. 

afisconferintaDiaconescu17nov2017 png png