Anul acesta încep reabilitările clădirilor istorice din Timișoara
Conducerea Primăriei Timișoara este decisă să îi oblige pe timișoreni să își reabiliteze clădirile istorice cu bani din bugetul local. Proiectul a fost deja votat de Consiliul Local, iar legea permite amenzi sau chiar începerea forțată a lucrărilor.
Edilul timișorean pare dispus să facă eforturi considerabile pentru a câștiga titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. În acest sens, Primăria Timișoara va funcționa aproape ca o bancă pentru timișorenii care locuiesc în clădiri istorice, aceștia urmând să plătească, timp de 10 ani, 80% din valoarea lucrării pentru persoanele fizice, fără dobândă. 20% din totalul lucrărilor se iau din bugetul local, conform Programului de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din clădiri istorice, derivat din Legea 153.
Legea ne permite să trecem la reabilitare, chiar dacă nu există acordul asociațiilor de proprietari care locuiesc în clădiri istorice. E o modificare în bine a legii, pe care o vom folosi la nevoie. S-a întârziat, dar legea prevede termene, nu poți să faci imediat uz de dreptul acesta de a merge în forță. Mai întâi trebuie să porți discuții, să explici, ș.a.m.d. În 2014 intră, cu certitudine, în șantier, prima clădire, a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Cu toate acestea, pare un abuz din partea conducerii orașului deoarece nu este luată în calcul imposibilitatea plătirii costurilor de reabilitare. Astfel, dacă timișorenii nu se înțeleg și refuză să se înscrie în program, Primăria face lucrările cu bani din bugetul local, urmând apoi să-i dea în judecată pe proprietari pentru a-și recupera banii. Iar locatarii plătesc lunar 80% din totalul lucrărilor către Primaria Timișoara. Timp de 10 ani.