Vizita la Intreprinderea de Autocamioane Brasov in 1986  (@ ARHIVA MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE BRAȘOV)

Adevărurile simple ale istoriei

📁 Istorie contemporană
🗓️ 16 noiembrie 2022

Conform unei înţelepte zicale, dacă ceva miaună și are patru picioare atunci este o pisică. Din păcate, istoria suferă tocmai pentru că adevărurile simple sunt acoperite și distorsionate, din multe motive, de teorii fantasmagorice, „mistere neelucidate” și alte formule menite să aducă interes, audienţă, bani și alte numeroase avantaje.

Hitler nu a evadat din Berlin și nu a trăit până la adânci bătrâneţi prin sălbăticiile Americii de Sud. S-a sinucis în bunkerul săpat în curtea Cancelariei, în momentul în care soldaţii ruși se aflau la numai câteva sute de metri depărtare. Stalin a transformat totul într-o teorie a conspiraţiei pentru a avea o armă propagandistică de calibru greu în Războiul Rece pe care îl prefigura. El a decis să nu anunţe că a descoperit rămășiţele dictatorului german, pentru a-i acuza pe occidentali că sunt fasciști, dovada supremă fiind că l-au adăpostit Hitler.

Revoluţia română a suferit într-un mod similar. Ceaușescu a fost dat jos de un complot, revoluţia nu a existat, s-a tot spus în ultimii treizeci de ani. Teoria s-a bazat pe principiul mămăligii care nu explodează. În realitate, mămăliga a explodat, și încă de mai multe ori. Dovada este revolta de la Brașov, din 1987. Un eveniment prea mult uitat astăzi. Pentru că ieșirea în stradă a zeci de mii de muncitori, cu doiani înainte de Malta, de căderea Zidului Berlinului, de Timișoara, arată ce s-a întâmplat în România.

Într-o citadelă muncitorească, aşa cum era denumit Brașovul în limbaj comunist, tocmai muncitorii au ieșit să protesteze faţă de regimul care clama că este al clasei muncitoare. Lipsurile tot mai mari, peste care se așternea o propagandă vestitoare a raiului pe pământ, au creat un amestec exploziv.

Fără coordonare, fără conspiraţie, fără organizare, oamenii s-au dus în coloană spre sediul de partid, pentru a cere socoteală autorităţilor. Represiunea a fost dură, dar, cu toată violenţa, anchetatorii nu au descoperit nicio conspiraţie, niciun complot. A fost o revoltă la adresa regimului, pur și simplu.

În 1989, sutele de mii de muncitori care s-au îndreptat în București spre Comitetul Central, în dimineaţa de 22 decembrie, au pus capăt dictaturii comuniste și au încheiat ceea ce începuseră brașovenii în 1987. Un adevăr simplu, pe care îl putem înţelege din revolta de acum 35 de ani de la Brașov.

Articolul a fost publicat în numărul 250 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 noiembrie - 14 decembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!