Acum 50 de ani, Valentina Tere┼čkova a devenit prima femeie care a ajuns ├«n spa┼úiu  Iat─â cum s a desf─â┼čurat misiunea istoric─â! jpeg

Acum 50 de ani, Valentina Tere┼čkova a devenit prima femeie care a ajuns ├«n spa┼úiu. Iat─â cum s-a desf─â┼čurat misiunea istoric─â!

Rusoaica Valentina Tere┼čkova a devenit, pe 16 iunie 1963, prima femeie care a efectuat un zbor ├«n spa┼úiu, o realizare considerat─â at├ót o reu┼čit─â ┼čtiin┼úific─â, c├ót ┼či un atu major ├«n epoc─â pentru propaganda Uniunii Sovietice.

La doi ani dup─â zborul istoric al lui Iuri Gagarin-autorul primului zbor uman ├«n spa┼úiu-, Valentina Tere┼čkova a ajuns ├«n spa┼úiu la bordul vehiculului Vostok-6 ┼či a devenit, la v├órsta de 26 de ani, o eroin─â na┼úional─â.

Ea a rămas până în zilele noastre singura femeie din lume care a efectuat un zbor individual în spaţiu, fără coechipier.

├Än aprilie 1962, cinci femei sovietice au fost selec┼úionate ├«n cel mai mare secret, pentru un zbor spa┼úial:dou─â inginere, o ├«nv─â┼ú─âtoare, o stenograf─â ┼či o muncitoare care efectuase 90 de salturi ├«ntr-un club de para┼čuti┼čti amatori, Valentina Tera┼čkova.

Dup─â ┼čapte luni de antrenamente intense, Tere┼čkova este aceea care a fost aleas─â, probabil datorit─â biografiei sale, considerat─â ideal─â pentru regimul sovietic.

image

Provenind dintr-o familie de ┼ú─ârani, ea conducea ├«n epoc─â sec┼úia de tineri comuni┼čti (Comsomol) dintr-o uzin─â de textile din Iaroslavl, o localitate aflat─â la o distan┼ú─â de 280 de kilometri de Moscova.

Totul se petrecea ├«n cel mai mare secret ┼či familia ei a aflat despre reu┼čita Valentinei abia atunci c├ónd Moscova a anun┼úat evenimentul pentru lumea ├«ntreag─â.

C├ónd Valentina a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, un alt vehicul spa┼úial sovietic, Vostok-5, lansat cu dou─â zile ├«nainte ┼či pilotat de cosmonautul Valeri Bykovski, se afla deja pe orbit─â.

image

├Än timpul misiunii sale de trei zile, capsula Vostok-6 ├«n care se afla Valentina Tere┼čkova a efectuat 48 de rota┼úii ├«n jurul Terrei. Cei doi cosmonau┼úi au comunicat ├«ntre ei, iar Tere┼čkova a putut chiar s─â ├«i c├ónte lui Bykovski.

├Äns─â zborul Valentinei Tere┼čkova s-a derulat cu multiple dificult─â┼úi, ale c─âror detalii au fost dezv─âluite abia dup─â pr─âbu┼čirea URSS.

"O problem─â a ap─ârut chiar ├«n prima zi de zbor", a povestit Valentina Tere┼čkova, ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â organizat─â la Moscova la ├«nceputul lunii iunie.

"Din cauza unei erori tehnice, vehiculul era programat nu pentru o aterizare, ci pentru o urcare" ├«n spa┼úiu ┼či se ├«ndep─ârta tot mai mult de Terra, a dezv─âluit ea.

Orbita vehiculului a fost corectată, însă constructorul Serghei Korolev, cel care a trimis-o în spaţiu, i-a cerut Valentinei să nu vorbească cu nimeni despre acel incident. "Am păstrat secretul timp de 30 de ani", a spus ea.

├Än raportul ei oficial, cosmonauta rus─â a spus c─â, ├«n timpul zborului, costumul ei-inspirat de cel de scafandru-o r─ânea la unul dintre picioare, iar casca, foarte grea pe umeri, ├«i str├óngea capul. Ea a dezv─âluit ┼či faptul c─â a vomat ├«n timpul zborului.

Toate aceste informaţii au fost păstrate sub tăcere în epocă, pentru a nu afecta imaginea triumfală a primului zbor în spaţiu realizat de o femeie.

image

Aterizarea Valentinei Tere┼čkova a generat multe ├«ngrijor─âri la sol. Comunica┼úiile cu Terra s-au ├«ntrerupt chiar ├«nainte de debutul opera┼úiunii de cobor├óre, a povestit generalul sovietic Nicolai Kamanin, care coordona la acea vreme industria spa┼úial─â rus─â.

Valentina Tere┼čkova s-a catapultat din capsula ei spa┼úial─â-o procedur─â normal─â pentru revenirea pe Terra a primilor astronau┼úi-┼či a aterizat cu para┼čuta ├«n Mun┼úii Altai din sudul Siberiei.

Cosmonauta rus─â a povestit ├«n diverse interviuri c─â, ├«n timpul ateriz─ârii, s-a lovit cu nasul, brutal, de viziera c─â┼čtii sale ┼či c─â a trebuit s─â ascund─â acea v├ón─âtaie sub un strat de fard ├«n timpul ceremoniilor oficiale.

La dou─â ore dup─â revenirea ei pe Terra, speciali┼čtii de la centrul spa┼úial rus nu avea ├«nc─â nicio informa┼úie despre "Pesc─âru┼č" (indicativul ei de la sol), ├«┼či aminte┼čte constructorul rus Boris Certok.

Salvatorii au descoperit-o la mai multe zeci de kilometri distan┼ú─â de zona prev─âzut─â, la cinci ore dup─â aterizare, a relatat Valentina Tere┼čkova.

Cel de-al doilea zbor spaţial al unei femei, sovietica Svetlana Saviţkaia, a avut loc abia în 1982. Prima americancă, Sally Ride, a ajuns în spaţiu abia în 1983.

La fel ca Iuri Gagarin, Valentina Tere┼čkova a ajuns ├«n spa┼úiu o singur─â dat─â.

La câteva luni după acel zbor, s-a căsătorit cu cosmonautul Adrian Nicolaiev.

C─âs─âtoria lor era "probabil util─â politicii ┼či ┼čtiin┼úei", a spus generalul Kamanin. ├Än 1964, Valentina Tere┼čkova a n─âscut o feti┼ú─â, Elena, care a devenit primul copil n─âscut dintr-un cuplu de cosmonau┼úi. Valentina ┼či Adrian s-au desp─âr┼úit ulterior.

Valentina Tere┼čkova, ├«n v├órst─â de 76 de ani, a ocupat diverse func┼úii onorifice ├«n epoca sovietic─â ┼či este ├«nc─â deputat ├«n Duma, camera inferioar─â a Parlamentului rus.

Ea a declarat recent că, în ciuda vârstei sale, ar fi "pregătită" pentru a merge pe Marte, chiar dacă acel zbor va avea un singur sens, fără a avea prevăzută o întoarcere pe Terra.

image

sursa:descopera.ro